Ucraina a propus Rusiei şi Uniunii Europene construirea unei noi conducte de gaze pe teritoriul său

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ucraina a propus ca Rusia şi Uniunea Europeană să construiască o nouă conductă de gaze pe teritoriul său, prin care să fie majroat tranzitul de gaze spre Europa, a declarat preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, citat de RIA Novosti.

„Am propus partenerilor noştri din UE şi Rusia un nou concept, potrivit căruia va fi înfiinţată o companie mixtă UE-Rusia-Ucraina pentru a construi o conductă de gaze pe teritoriul Ucrainei, care va asigura un plus de tranzit cu gaze în Europa", a spus Ianukovici într-o conferinţă de presă.

Potrivit oficialului de la Kiev, această propunere ar trebui să fie atractivă pentru Rusia şi UE. „Aşteptăm răspunsul partenerilor noştri", a precizat el.

Ianukovici a adăugat că Ucraina este gata să-şi modernizeze sistemul de transport al gazelor cu participaţia Europei şi a Rusiei.

Infrastructura ucraineană de gaze, care include mai mult de 37.500 de kilometri de conducte, 71 de staţii de compresare şi 13 depozite subterane, pompează 141 de miliarde de metri cubi de gaze spre Europa în fiecare an.

Costurile de modenizare a sistemului ucrainean au fost estimate la 15-20 de miliarde de dolari. Recent, Gazprom a propus o fuziune cu compania ucraineană de gaze, Naftogaz.

Ucraina asigură 80% din gazele ruseşti care ajung în Europa, adică 20% din consumul de gaze al europenilor.

Kievul încearcă de ceva timp să determine Moscova să renunţe la dezvoltarea proiectului South Stream, care ar reduce drastic volumele de gaze tranzitate prin Ucraina.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite