UPDATE Şase milioane de euro pentru Atrium Center Mall din Arad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

UPDATE Arcadom Construction Company a cumpărat, de la dezvoltatorul Atrium Centers, 50% din participaţia în proiectul mall-ului inaugurat ieri la Arad contra sumei de şase milioane de euro.

UPDATE

Pentru cele 50% din acţiuni, Arcadom s-a angajat şi să ramburseze, împreună cu Atrium Centers, împrumutul de 59 de milioane de euro contractat de la banca MKB pentru dezvoltarea proiectului.


Tranzacţia a avut loc dupa ce fondul de investiţii britanic Carpathian, care deţinea 75% din proiectele Atrium Centers din Arad şi Cluj, şi-a vândut participaţia către compania Atrium Centers. Fondul de investiţii încă deţine câte 75% din celelalte proiecte anunţate de Atrium Centers în Romania, la Satu Mare şi Baia Mare.


Reprezentanţii Atrium spun că vor continua proiectul din Cluj şi vor încerca să identifice posibili parteneri pentru un joint-venture. De asemenea, au în vedere şi cumpărarea participaţiei deţinute de Carpathian în celelalte proiecte ale sale.

Mall-ul Atrium Center din Arad, programat să fie inaugurat astăzi, va fi vândut de fondul de investiţii Carpathian către firma Glarstyle, din cauza unor datorii de aproape 40 de milioane de euro, ce ar putea ajunge la 60 de milioane de euro până la încheierea efectivă a lucrărilor.

În condiţiile în care veniturile nete operaţionale ale mall-ului ar putea să nu fie mai mari de trei milioanede euro pe an, datoriile sunt imposibil de acoperit. Centrul comercial Atrium se întinde pe o suprafaţă închiriabilă de 30.000 mp, iar lucrările au început în august 2008. Mall-ul va fi inaugurat cu 92% din suprafaţa închiriabilă contractată, respectiv 50 de magazine.

Fondul de investiţii a decis totodată să vândă şi proiectul din Cluj-Napoca, unde ar fi trebuit dezvoltat al doilea mall al companiei, cu datorii de 8,5 milioane euro. La Cluj, compania are doar un teren, evaluat de curând la 6,5 mil. euro, şi proiectul arhitectural.

"Arad şi Cluj, care au datorii semnificative, sunt parte a unor acorduri bancare, iar Carpathian nu este pregătită să contribuie cu fonduri suplimentare în aceste proiecte. Piaţa imobiliară din România este încă fragilă, cu lichidităţi limitate şi în consecinţă, MKB, singura bancă implicată în proiectele din Arad şi Cluj, a cerut o suluţie care să vină din afara proprietarilor. MKB a dorit ca actualul managerul de proiect să continue administrarea construcţiei şi a pre-închirierilor, fără a forţa insolvenţa", spun reprezentanţii companiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite