UPDATE: Revenirea economică lentă a adus un minus de 91 de milioane pentru BCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul BCR a trecut pe pierdere în trimestrul al treilea, cu un rezultat negativ de 90,5 milioane lei (circa 21 milioane euro), după ce în perioada similară a anului trecut raportase un câştig net de 6 milioane lei, iar profitul la nouă luni a scăzut de peste şapte ori, la 67,6 milioane lei.Pierderile sunt puse de oficialii băncii pe seama unei reveniri economice mai lente decât se estima.

În primele nouă luni ale anului trecut, grupul BCR a obținut un profit net de 494,5 milioane de lei, iar în primul semestru al acestui an a raportat un profit net de 158,1 milioane de lei. Grupul austriac Erste Bank, acționarul majoritar al BCR, a anunţat că pierderea înregistrată pe segmentele de retail şi IMM-uri din România a crescut de la 3,3 milioane euro la finele primului semestru, la 19,4 milioane euro la sfârşitul lunii septembrie. "Revenirea economică a avut un ritm mai lent decât ne aşteptam. Acest fapt se reflectă în evoluţia afacerilor clienţilor noştri, în veniturile acestora, în tranzacţiile pe care aceştia le efectuează cu BCR", a declarat într-un comunicat Dominic Bruynseels, preşedinte executiv al BCR.

CREDITE NEPERFORMANTE. Formarea creditelor neperformante s-a accelerat în trimestrul trei, astfel că soldul la nivelul grupului după primele nouă luni reprezenta 20,8% din portofoliul total de credite, segmentul de corporate fiind principalul contributor la volumele nou-generate.


Provizioanele nete pentru credite şi avansuri acordate clienţilor au fost de 1,61 miliarde lei (382,5 milioane euro). Potrivit BCR, întreprinderile mici şi mijlocii încă se confruntă cu constrângeri severe de lichiditate, iar unele companii mari au reintrat în incapacitate de plată după restructurare. Banca se aşteaptă la o revenire treptată, după accelerarea creşterii economice.


Venitul operaţional net al grupului a scăzut cu 11,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut la 3,15 miliarde lei (749,1 milioane euro), în principal ca urmare a scăderii ratelor de dobândă şi comprimării marjelor de profit, precum şi cererii de credite eligibile în scădere.
În acelaşi timp, venitul net din comisioane a crescut cu 3,2% în primele nouă luni, la 444,8 milioane lei (105,7 milioane euro).
Potrivit BCR, costurile mai ridicate cu amortizarea, reflectate prin instruirea personalului, dezvoltarea canalelor alternative şi modernizarea reţelei de unităţi au determinat creşterea cheltuielilor operaţionale ale grupului cu 1,3% faţă de perioada similară a anului precedent, la 1,26 miliarde lei (300 milioane euro).


Grupul BCR are o rată de solvabilitate de 10,7% conform standardelor româneşti de contabilitate RAS, peste nivelul minim cerut de BNR de 10%.
Erste Group, acţionarul majoritar al BCR, a anunţat recent o creştere a capitalului BCR de 144 milioane de euro şi se pregăteşte să crească participaţia la BCR achiziţionând participaţiile SIF-urilor, proces aflat în desfăşurare.
Activele totale ale BCR au crescut cu 1,1% de la începutul anului, la 74,45 miliarde lei, astfel că banca se menține pe primul loc în piață după acest indicator, cu o cotă de 20%.
Cota de piaţă a BCR pe total creditare a rămas în jur de 22% la finalul lunii septembrie, în timp ce cota de piaţă pe segmentul credite imobiliare în EUR a crescut de la începutul anului cu aproape un punct procentual la aproximativ 29%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite