UNSAR: Asigurările generale din România, cele mai neprofitabile din Europa Centrală şi de Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a ajuns să aibă cel mai neprofitabil segment de asigurări generale din Europa Centrală şi de Est, marja rezultatelor tehnice intrând mult prea adânc în zona negativă, evoluţie generată de pierderile pe asigurările auto, a declarat Cristian Constantinescu, preşedintele UNSAR.

„Clasele de asigurări generatoare de pierderi sunt, în mod evident, CASCO şi RCA, care au înregistrat rate combinate extrem de ridicate. Marjele de profitabilitate ale altor clase, care, istoric vorbind, erau profitabile, precum poliţele de accidente de persoane sau de bunuri şi clădiri, s-au redus drastic, urmare a tentaţie de a creşte volumul portofoliului format din aceste tipuri de asigurări, cu intenţia de a compensa cât se poate de mult din pierderile pe auto‟, a spus Cristian Constantinescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).


Potrivit acestuia, rata combinată a daunalităţii (raportul dintre cheltuielile cu daunele plus rezervele de daună şi încasările din vânzarea de asigurări) pe piaţa locală a asigurărilor generale a fost de 127 de lei în 2008, comparativ cu 96 de lei în Bulgaria. Altfel spus, asigurătorii plătesc despăgubiri de 127 de lei la 100 de lei prime subscrise pe segmentul asigurărilor generale. „În 2005, asigurătorii au pierdut din 30 milioane de euro din activitatea de subscriere, iar în 2008 s-au ridicat la 236 milioane de euro. Aceste rezultatele din ce în ce mai proaste înregistrate din activitatea de asigurări generale, mai ales din cauza poliţelor RCA şi CASCO, au amplificat dezechilibrele financiare ale asigurătorilor‟, a spus Constantinescu.


La finele anului 2009, ponderea veniturilor din asigurari auto (CASCO şi RCA) în totalul primelor subscrise din asigurări generale a crescut la circa 77%, de la 67% în 2006.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite