UE vrea să importe gaze din Kazahstan prin Nabucco şi AGRI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană invită statul kazah să se implice în proiectele din Coridorul Sudic, prin care UE vrea să aducă gaze din Asia Centrală, a declarat astăzi comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, prezent la Astana la KazEnergy Forum.

UE sprijină construirea unei conducte care să traverseze Marea Caspică pentru a aduce gaze din Turkmenistan în Azerbaijan şi cere statului kazah să se implice în acest proiect, a spus Oettinger.

În urmă cu o lună, Consiliul de Securitate Energetică al UE a mandatat Comisia să negocieze cu Azerbaidjan şi Turkmenistan construirea conductei prin Marea Caspică. Astfel, gazele turkmene ar putea ajunge în Azerbaidjan şi, de acolo, până la conducta Nabucco şi alte trasee spre Europa.

„Aceasta este pentru prima dată când UE propune un tratat care să sprijine construirea unui proiect de infrastructură", a punctat Oettinger, care a invitat Kazahstanul să se alăture atât Coridorului Sudic, cât şi proiectului privind realizarea conductei transcaspice.

„Pentru Coridorul Sudic (mai multe proiecte de transport al gazelor din Asia Centrală spre Europa, prin Turcia şi Marea Neagră - n.r.), Kazahstanul este foarte important. Nabucco este proiectul cu cea mai mare capacitate din Coridorul Sudic", a completat el.

Pe lângă Nabucco, din Coridorul Sudic mai fac parte o serie de proiecte precum AGRI, prin care gazele lichefiate vor veni din Azerbaidjan prin Georgia şi România, precum şi alte conducte de o capacitate mai mică.

Oficialul european a mai spus că CE este gata să colaboreze cu statul kazah în mai multe arii de activitate, precum în producţia de energie din surse nucleare sau pe bază de cărbune curat, dar şi să contribuie, prin investiţii, la creşterea eficienţei energetice a statului caspic.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite