UE va schimba metodele de finanţare a agriculturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În locul plăţilor directe, istorice, fermierii vor primi bani în funcţie de natura culturii şi de rasele de animale, iar eficienţa economică va trebui să se îmbine cu cea ecologică. Prin viitoarea Politică Agricolă Comună, care se va contura în cursul acestei veri, UE va încuraja fermierii, între altele, să se asocieze în fonduri mutuale.

PDF Perspective în politica agricolă

PDF PARTEA 1 Politica agricolă comună post-2013: grafice şi date-cheie

PDF PARTEA 2 Politica agricolă comună post-2013: grafice şi date-cheie

„Principiile de finanţare a activităţilor agricole se vor schimba, potrivit sugestiilor exprimate în dezbaterile publice, însă nu avem intenţia de a modifica plafoanele de cofinanţare", a declarat comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, aflat zilele trecute într-o vizită în judeţul Cluj. El a explicat că va exista o trecere de la plăţile directe, istorice (practicate acum) la un sistem adaptat fiecărei ferme în parte.

De asemenea, nu se va mai ţine cont doar de nivelul producţiei, ci şi de mărimea fermei. Probabil, plata directă, de sute de mii sau milioane de euro la fermele mari nu e cea mai bună soluţie, trebuie să găsim formule de sprijin mai diversificate. Dar nu vrem nici să facem haiducie, să luăm banii de la fermele mari şi să-i dăm celor mici.

Principalul obiectiv al viitoarei Politici Agricole Comune va fi combinarea eficienţei economice cu performanţa ecologică, astfel încât fermele să fie şi profitabile, dar şi prietenoase cu mediul înconjurător, a precizat Cioloş. În fine, el a mai arătat că fermierii se vor putea asocia pentru a depăşi momentele critice, constituind fonduri mutuale care vor primi şi un sprijin comunitar. Mai exact, „atunci când pe piaţă sunt preţuri bune, producătorii îşi pot depune o mică parte din profituri într-un astfel de fond, iar atunci când preţurile scad dramatic apelează la el pentru a depăşi momentul", a conchis oficialul european.

Pilonii viitoarei Politici Agricole a UE

Plăţile directe, măsurile de piaţă şi dezvoltarea rurală bazată pe inovare şi diversificare vor fi principalii piloni ai viitoarei Politici Agricole Comune (PAC) ce se va aplica în perioada 2014-2020. Plăţile directe vor avea în continuare cea mai mare pondere, ca sumă alocată în cadrul PAC. În cazul celui de‑al doilea pilon, măsurile de piaţă vor avea o componentă de protejare a fermierilor faţă de fluctuaţia preţurilor de pe piaţă.

Un fel de plasă de siguranţă prin care, în cazul unor crize provocate de preţuri (cum a fost cea a laptelui), Comisia Europeană intervine şi cumpără de pe piaţă surplusul de produs. În completarea acestei măsuri va veni sprijinirea fermierilor de a se asocia în fonduri mutuale. Cel de-al treilea pilon al PAC constă în sprijinirea fermierilor „mai îndrăzneţi, care vor să-şi diversifice producţia şi să depăşească astfel barierele impuse de tradiţiile locale nu tocmai benefice în agricultura modernă". 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite