UE şi Coreea de Sud elimină taxele vamale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană şi Coreea de Sud au încheiat, ieri, un acord de liber-schimb fără precedent, primul de acest fel între UE şi un stat asiatic. Înţelegerea prevede eliminarea taxelor vamale între cele două părţi şi va dubla comerţul dintre ele.

După ce timp de trei ani au negociat condiţiile unui astfel de acord, Uniunea Europeană şi Coreea de Sud au semnat, ieri, în cadrul unei reuniuni la Bruxelles, pactul de liber-schimb.

„Acordul este cel mai important pact comercial încheiat vreodată cu o ţară de către UE", a declarat Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, citat de AFP. Acesta a adăugat că noul acord va dubla comerţul pe termen lung dintre cele două părţi. Practic, eliminarea taxelor vamale aplicate până acum pentru comerţul dintre statele membre ale UE şi Coreea de Sud va aduce 1,6 miliarde de euro pe an pentru exportatorii europeni.

Coreea de Sud este al patrulea mare partener comercial al UE din afara Europei, livrările externe bilaterale dintre acestea valorând aproximativ 70 de miliarde de euro. Pactul este al doilea cel mai mare din lume, fiind depăşit numai de cel dintre Statele Unite ale Americii, Canada şi Mexic semnat în 1994, a cărui valoare se ridică la 1.000 de miliarde de dolari, informează Bloomberg.

Măsurile vor fi aplicate din iulie 2011

Prevederile acordului vor intra în vigoare din iulie 2011 şi acoperă 99% din comerţul UE - Coreea de Sud. Printre acestea se numără eliminarea taxelor vamale, precum şi înlăturarea unor reglementări care îngreunează comerţul din domeniile auto, farmaceutic şi al aparaturii eletronice de consum.

Acordul ar putea determina o creştere de 5,6 puncte procentuale a Produsului Intern Brut al Coreei de Sud în zece ani, creând totodată 253.000 de locuri de muncă în statul asiatic. Lee Myung-bak, preşedintele sud-coreean, a insistat asupra beneficiilor pactului, considerând că acesta va încuraja cooperarea şi în alte domenii şi va facilita promovarea unui parteneriat strategic.

Acordul trebuie ratificat şi de Parlamentul European, votul în primă lectură fiind programat în perioada 18-21 octombrie. Ulterior, guvernele naţionale şi eurodeputaţii trebuie să elaboreze modalităţi comune de aplicare a unei clauze de salvgardare incluse în text privind sectorul auto, care se adresează temerilor producătorilor de autoturisme europeni faţă de concurenţa neloială.

Practic, clauza limitează rambursarea taxelor vamale în cazul unei explozii a importurilor de maşini coreene. În 2008, Uniunea a importat 450.000 de autoturisme din Coreea de Sud, exportând numai 33.000 de unităţi. Semnarea acordului ar putea deschide calea europenilor pentru noi înţelegeri similare cu alte ţări asiatice.

Noi oportunităţi

Barroso a discutat, luni, cu Yu­kio Hatoyama, premierul Japoniei, despre dezvoltarea unei relaţii co­merciale. UE a început, în 2007, negocierile cu India pentru un acord de liber-schimb, iar în 2010 a început dis­cuţiile cu Singapore şi Malaysia. Mai mult, Comisia Europeană a anun­ţat, săptămâna aceasta, că vrea să negocieze cu Vietnam.

Europa ameninţă companiile chineze

În timp ce tot mai multe companii chineze câştigă prin licitaţie contracte pentru lucrări publice din state europene, firmele din Uniunea Europeană care vor să participe la proiectele publice ale Beijingului întâmpină greutăţi. China favorizează companiile autohtone pentru acest tip de lucrări, în multe domenii accesul străinilor fiind chiar interzis prin politica statului, informează „The New York Times".

Nemulţumiţi de acest lucru, oficialii europeni au discutat, marţi, cu premierul chinez Wen Jiabao. Karel de Gucht, comisarul european pentru Comerţ, a declarat că Uniunea ar putea adopta o atitudine similară faţă de companiile chineze.

Aceste reguli ar oferi Europei „o unealtă prin care ar putea impune reciprocitatea", a adăugat acesta. Gucht a precizat că ar putea face o astfel de propunere chiar până la sfârşitul lunii.

CHINEZII CONSTRUIESC AUTOSTRĂZI ÎN POLONIA

Recenta creştere economică înregistrată de China a transformat-o într-un punct de maxim interes pentru investitori. De cealaltă parte, dezvoltatorii chinezi se bucură de mult mai mult succes în Europa. Anul trecut, China Overseas Engineering Group a câştigat licitaţia pentru construirea a două tronsoane ale autostrăzii A2 din Polonia, care va face legătura între oraşul Lodz şi capitala Varşovia, informază „The Warsaw Voice".

Banca Europeană pentru Investiţii furnizează o parte din fondurile necesare proiectului, ale cărui costuri totale se ridică la 1,2 miliarde de euro, potrivit allbusiness.com. Acest lucru a cauzat unele controverse în rândul europenilor, în contextul în care companiile europene nu pot concura cu ofertele înaintate de chinezi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite