UE instituie un amplu pachet de protejare a euro în faţa "haitelor" de speculatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele memmbre ale Uniunii Europene au decis duminică un plan istoric de asistenţă financiară, căruia i se asociază şi Fondul Monetar Internaţional. Acesta se ridică până la 750 miliarde de euro pentru protejarea monedei unice europene. Hotărârea urmăreşte respingerea atacurilor speculative asupra celor mai îndatorate ţări din zona euro şi doreşte prevenirea dezintegrării monedei unice.

Marile bănci, inclusiv Banca Centrală Europeană şi Rezerva Federală a Statelor Unite, au anunţat în cursul nopţii trecute o acţiune concertată pentru a readuce calmul pe pieţele financiare, semn că îngrijorarea a cuprins întreaga lume, transmite Agerpres. 

După 11 ore de negocieri, purtate la Bruxelles, miniştrii de finanţe europeni au decis noaptea trecută pachetul de măsuri care include împrumuturi şi garanţii ale statelor din zona euro, precum şi împrumuturi de la Fondul Monetar Internaţional.

Suma totală de 500 de miliarde de euro se compune din 60 de miliarde aduse de Comisia Europeană, şi din 440 de miliarde de euro împrumuturi şi garanţii ale statelor din zona euro, a anunţat ministrul spaniol de finanţe, Elena Salgado.

Fondul Monetar Internaţional va aduce  o contribuţie suplimentară sub formă de împrumuturi, de până la 250 miliarde de euro, a precizat ministrul spaniol. Oficialii speră că sumele masive îi vor descuraja pe speculatorii monetari de la a paria pe prăbuşirea euro.

Rezerva Federală a anunţat că ia măsuri "ca răspuns la reapariţia tensiunilor pe pieţe" şi "a preveni extinderea tensiunilor la alte pieţe şi centre financiare". A mai fost anunţată şi redeschiderea liniilor de swap valutar cu câteva bănci centrale.

Programul de împrumuturi va fi utilizat "numai în caz de necesitate", a declarat comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, precizând că acordarea împrumuturilor va fi însoţită de "condiţii riguroase" pentru statele din zona euro.

Sistemul este foarte apropiat de cel instituit pentru Grecia, pentru care au fost deblocate împrumuturi de 110 miliarde de euro pe 3 ani: 80 de miliarde de către partenerii din zona euro, iar restul de către FMI, care a aprobat duminică această contribuţie.

Europa nu îşi poate permite "să dezamăgească pieţele" încă o dată după ce a tergiversat în ultimele luni ajutorul pentru Grecia supraîndatorată, a subliniat ministrul suedez de finanţe Anders Borg, care a chemat la "stoparea hoardei" speculatorilor care se comportă ca "o haită de lupi".

Mecanismul instituit reprezintă o protecţie "rezonabilă", care arată "determinarea comună de a răspunde acţiunilor de destabilizare din zona euro", a spus ministrul francez al economiei şi finanţelor, Christine Lagarde.

Spania şi Portugalia s-au angajat să "ia măsuri suplimentare de consolidare semnificative în 2010 şi 2011", pe care le vor prezenta la reuniunea din 18 mai a miniştrilor de finanţe din UE.

"Ne confruntăm astăzi cu circumstanţe excepţionale, iar mecanismul va rămâne în vigoare atât timp cât va fi nevoie pentru a păstra stabilitatea financiară", se arată în comunicatul de duminică al miniştrilor europeni.

Unele state din zona euro au acuzat ţările cu slăbiciuni financiare şi o lipsă de cooperare europeană în faţa crizei. "Sunt împotriva aruncării întregii vine pe seama speculaţiilor. Speculaţiile au succes numai în cazul ţărilor care şi-au gestionat prost finanţele ani de zile", a punctat ministrul austriac de finanţe Josef Proell.

Ieri, preşedintele american Barack Obama a purtat o convorbire cu Angela Merkel, cerindu-i cancelarul german Angela Merkel "măsuri energice pentru a reda încrederea pieţelor", a informat anunţat Casa Albă.

Măsurile adoptate de UE pentru stabilizarea pieţelor n-au rămas fără ecou:

Bursei din Tokio a înregistrat în deschidre o revenirea a monedei indice, euro a trecut de pragul de 1,29 dolari.

Bursa de la Paris a deschis în creştere puternică, cu 5,59% indicele principal CAC 40 ajungând la valoarea de 3.582,18 puncte. 

Bursa de la Frankfurt a deschis în urcare, cu 2,9%, indicele principal DAX 30 ajungând la valoarea de 5.882,67 puncte.

Bursa de la Londra a deschis în creştere puternică, cu 3,09%, indicele principal FTSE-100 ajungând la valoarea de 5.281,39 puncte.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite