UE a decis: Lucrătorii independenţi vor beneficia de indemnizaţii de maternitate şi drepturi de pensie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană a adoptat o nouă directivă legislativă prin care lucrătorii care desfăşoară o activitate independentă şi partenerii acestora vor avea dreptul la concediu de maternitate şi vor beneficia de drepturi de pensie în baza unei noi legislaţii a Uniunii Europene care intră în vigoare astăzi, informează reprezentanţa Comisiei Europene în România.

Noua directivă, care abrogă o lege anterioară (Directiva 86/613/CEE), îmbunătăţeşte drepturile în materie de protecţie socială a milioane de femei aflate în câmpul muncii, consolidând spiritul antreprenorial în rândul acestora, în condiţiile în care, în prezent, numai unul din trei antreprenori este femeie, spun reprezentanţii Comisiei Europene (CE).

Statele membre au la dispoziţie doi ani pentru a transpune directiva, intrată în vigoare astăzi, în dreptul lor intern. Perioada poate fi extinsă pentru alţi doi ani doar în cazul unor dificultăţi speciale.

"Odată cu intrarea în vigoare a acestei noi legi, Europa face un important pas înainte în ceea ce priveşte creşterea protecţiei sociale şi oferirea de drepturi economice şi sociale egale pentru bărbaţii şi femeile care desfăşoară o activitate independentă, precum şi pentru partenerii acestora. Noua legislaţie europeană asigură egalitatea deplină, în practică, între bărbaţi şi femei în viaţa profesională, promovând spiritul antreprenorial în rândul femeilor şi permiţându-le femeilor care desfăşoară o activitate independentă să se bucure de o mai bună protecţie socială.Solicit statelor membre să înceapă rapid punerea în aplicare a directivei, astfel încât cetăţenii noştri să simtă beneficiile acesteia în viaţa de zi cu zi", a declarat Viviane Reding, comisarul european pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie şi vicepreşedinte al Comisiei Europene.

Parlamentul European a aprobat legislaţia în 18 mai, iar aceasta a fost susţinută de statele membre ale UE la 7 iunie.

Prin noua directivă este îmbunătăţită în mod considerabil protecţia, în special în caz de maternitate, a femeilor care desfăşoară o activitate independentă, precum şi a soţiilor sau a partenerelor de viaţă care ajută lucrătorii independenţi, ele având dreptul la o indemnizaţie de maternitate şi la un concediu de cel puţin 14 săptămâni, în cazul în care doresc să beneficieze de acestea.

"La nivelul UE, este prima dată când se instituie o indemnizaţie de maternitate în favoarea femeilor care desfăşoară o activitate independentă", se mai arată în comunicat.

Aproximativ 11% din lucrătorii care desfăşoară o activitate independentă din Europa fac apel la ajutorul soţiilor/soţilor sau al partenerilor de viaţă care lucrează în mod neoficial în mici întreprinderi familiale, cum ar fi exploataţiile agricole sau cabinetele medicale locale.Aceşti soţi/soţii sau parteneri sunt, în general, complet dependenţi de partenerul care desfăşoară o activitate independentă.Din acest motiv, aceştia se confruntă cu un risc ridicat de sărăcie în cazul divorţului, al decesului sau al falimentului partenerului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite