UE scoate de pe piaţă producătorii mici şi mijlocii de termopane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi dintre producătorii mici şi mijlocii de pe piaţa tâmplăriei termoizolante din România vor dispărea de pe piaţă după aderarea României la Uniunea Europeană. Contrar aşteptărilor,

Mulţi dintre producătorii mici şi mijlocii de pe piaţa tâmplăriei termoizolante din România vor dispărea de pe piaţă după aderarea României la Uniunea Europeană. Contrar aşteptărilor, primii înlăturaţi vor fi producătorii mijlocii, şi nu cei mici, care ar mai putea "agoniza" un an. Sau cel puţin aşa consideră Marin Cruţescu, preşedintele Patronatului Producătorilor de Tâmplărie Termoizolantă (PPTT).
Standardele europene impun firmelor de termopane norme pe care mulţi nu le pot îndeplini. Motivele sunt două: fie din considerente financiare, fie din cauza lipsei personalului calificat. Dacă până acum se puteau construi termopane într-un garaj de 10 metri pătraţi, cu doi angajaţi de meserie ospătari sau mecanici buni la toate, de acum încolo piaţa tâmplăriei termoizolante se va cerne şi din acest punct de vedere.
"Calificarea personalului este o adevărată problemă în această piaţă, pentru că de-abia acum au început să apară firme specializate care să facă aceste calificări", spune Manuela Merişcă, director general al Invest Prod.
Concret, aproape 75% din producătorii mici şi mijlocii de pe piaţă vor fi obligaţi să obţină certificatul ISO 9001, care le va da dreptul să producă pentru piaţa internă. Pentru piaţa europeană, aceştia vor avea nevoie însă şi de certificatul de producător al Comunităţii Europene (a cărui marcă este acel "CE" care se regăseşte pe produsele fabricate în UE).
"Poate unele firme mijlocii sau chiar mici îndeplinesc condiţiile pentru ISO, dar nu vor avea bani să plătească sumele necesare certificării europene. Pentru fiecare produs, obţinerea mărcii CE costă în jur de 40.000 de euro", explică Merişcă.
"Cine nu are o staţie de epurare zboară din start. Standardele europene privind tâmplăria au fost traduse în limba română şi vor intra în vigoare în martie 2007. Va fi obligatoriu să ai un certificat de producător în Comunitatea Europeană (CE), care va fi foarte greu de obţinut. Ungurii au fost păsuiţi de UE 21 de luni după integrare ca să se alinieze normelor; poate că aşa va fi şi la noi", spune preşedintele PPTT.
Valentin Ionescu, de la firma VIC Prod din Bucureşti, are un atelier de 30 de metri pătraţi şi doar 6 angajaţi. El consideră că standardele impuse de UE nu îi vor afecta afacerea. "Nu am avut fonduri să îmi echipez atelierul cu tot ce îmi cere UE, dar mai am răgaz cel puţin doi ani. Voi investi, pentru că pe piaţă există cerere, şi încă foarte mare. Personal, nu cred că firmele mici vor dispărea. Cred că se vor uni între ele şi vor forma firme mari", crede Ionescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite