"UE se va prăbuşi dacă nu va deveni federaţie"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Construirea unui popor european, a unei naţiuni cosmopolite, care să trăiască în cadrul unei federaţii, este singura şansă de supravieţuire a Uniunii Europene, spune Adrian Severin, liderul

Construirea unui popor european, a unei naţiuni cosmopolite, care să trăiască în cadrul unei federaţii, este singura şansă de supravieţuire a Uniunii Europene, spune Adrian Severin, liderul social-democraţilor români din Parlamentul European.

Ministru de externe în primul guvern CDR, Adrian Severin s-a distanţat treptat de politica internă, dedicându-se activităţii în cadrul forurilor europene, fapt pentru care şi-a dobândit o bună reputaţie la Bruxelles şi Strasbourg.

El a explicat "La masa Adevărului" că, din cauza intereselor de tot felul, politicienii noştri nu ţin cont că există o ordine europeană pe care trebuie să o respecte.

Europarlamentarul Adrian Severin crede că Uniunea începe să deranjeze din cauza lipsei politicilor de integrare şi că piaţa comună se zgâlţâie din temelii

Adevărul: Ne-am atins obiectivele naţionale prin aderarea la NATO şi UE sau doar am făcut un prim pas pe acest drum?

Adrian Severin: Noi suntem duşi de istorie, nu suntem creaţii ale istoriei. Prea puţini suntem creaţii ale propriei noastre istorii, ale propriului nostru destin.

Am fost şi eu printre cei care au spus că trebuie să mergem în NATO şi în Uniunea Europeană. Foarte puţini au spus însă, de ce trebuie să mergem în NATO şi în Uniunea Europeană. Pentru că nici NATO şi nici UE nu sunt staţia terminus, ele până la urmă sunt mijloace pentru a ajunge la un anumit tip de destin.

Nu cumva Comunitatea Europeană a fost gândită doar ca o mare piaţă?

Este adevărat numai în momentul în care formulăm această idee la timpul trecut. Uniunea Europeană a fost o mare piaţă. Sigur, riguros, o să spuneţi că mai este încă. Dacă vreţi, şi aşa se poate formula: Uniunea Europeană este încă o mare piaţă.

Pentru cât timp însă? Este o mare piaţă care se zgâlţâie din temelii pentru că încearcă să îngrădească mişcarea oamenilor, a persoanelor, începe să deranjeze pentru că nu are politici de integrare. Politica de integrare nu ar însemna nimic altceva decât construirea unui demos european, a unui popor european, a unei naţiuni cosmopolite.

UE va fi un suprastat în următorii 50 de ani sau va dispărea complet?

Cred că Uniunea, dacă nu va merge mai departe pe calea integrării, pe calea construirii unei federaţiei, a unei federaţii foarte descentralizate, se va prăbuşi. Uniunea Europeană de astăzi nu poate să mai supravieţuiască dacă nu merge în direcţia federalizării.

Deja putem să vedem parţial începuturile acestor fracturi. De pildă, o Europă în care Germania îşi face conductele de petrol în relaţie directă cu Rusia, ocolindu-i pe toţi membrii Uniunii care geografic sunt interpuşi între frontierele ruseşti şi frontierele germane.

Deocamdată mai există speranţă că se va face o reţea integrată de conducte. Dacă, însă, Germania va da din petrolul sau din gazele primite din Rusia tot pe baza unor acorduri bilaterale şi nu pe baza unei politici integrate europene, vom avea de-a face cu o Europă prăbuşită.

Aţi discutat toate aceste lucruri cu prietenii dvs. socialişti?

Bineînţeles. Trebuie spus că e o bătălie foarte grea pentru că există şi acolo accese de naţionalism. Ceea ce încercăm noi să demonstrăm este că, la ora actuală, singura formă inteligentă de egoism naţional este solidaritatea, este exerciţiul comun al suveranităţii.

Noi lăsăm să se înţeleagă că suntem altruişti, generoşi. Eu cred că nu trebuie să lăsăm acest lucru să se înţeleagă pentru că nu este adevărat şi nu trebuie să ne propunem să fim altruişti şi generoşi, ci trebuie să spunem că suntem egoişti. Pentru că egoismul este la urma urmei expresia unui instinct de conservare.

La ora actuală, singura formă inteligentă de egoism naţional este solidaritatea, este exerciţiul comun al suveranităţii
Adrian Severin,
europarlamentar PSD

Uniunea Europeană de astăzi nu poate să mai supravieţuiască dacă nu merge în direcţia federalizării. Deja putem să vedem parţial începuturile acestor fracturi. De pildă, o Europă în care Germania îşi face conductele de petrol în relaţie directă cu Rusia.
Adrian Severin,
europarlamentar PSD

Carte de vizitĂ

S-a născut la 28 martie 1954.

Profesor de drept al comerţului internaţional.

Vicepremier, ministru de externe (1996-1997).

Preşedinte emerit al AP-OSCE (2002-2004).

Membru al Parlamentului European.

Cel mai redutabil adversar

Cineva mi-a spus demult că sunt un boxer cu garda jos. Şi din cauza asta nici nu sunt foarte atent la cei care îmi sunt duşmani. Cred că, la ora actuală, cel mai mare duşman al meu este euroscepticismul. Sunt chiar îngrijorat de riscul prăbuşirii Uniunii Europene pentru că văd această posibilitate.

Ea nu se va prăbuşi dacă pleacă Irlanda, dar dacă încercăm să menţinem ambiguitatea de acum şi să mergem spre cel mai mic numitor comun, practic se va prăbuşi tot ce am construit noi în România. Asta pentru că totul este încă fragil şi din punct de vedere economic, şi din punct de vedere politic.

Sunt chiar îngrijorat de riscul prăbuşirii UE pentru că văd această posibilitate. Dacă menţinem ambiguitatea de acum, se va prăbuşi tot ce am construit
Adrian Severin,
europarlamentar PSD

Mineriada din `91 şi "lista lui Severin"

Un moment care îmi produce tristeţe şi care a marcat istoria României este curmarea reformei prin mineriada din 1991. De asemenea, abandonarea proiectului de transparentizare pe care încercam să-l lansez (n.r. cunoscut din 1997 sub numele de "lista lui Severin" şi care urmărea deconspirarea foştilor colaboratori ai Securităţii din spaţiul public).

Nu renunţarea la postul de ministru a fost problema, ci faptul că nu s-a făcut un lucru care sunt convins că ar fi pus România într-o situaţie mult mai bună astăzi. Nu pot să spun că s-a întâmplat o tragedie peste care nu pot trece. Am şi trecut, personal, peste ea. Dar sunt convins că sunt singurele momente care au marcat istoria ţării şi odată cu ea şi istoria mea personală. Probabil că nu se putea altfel... Dacă începem să scriem istoria cu "dacă", ajungem la nişte concluzii care ne bucură sau ne întristează mai mult decât este cazul.

"Erau oameni cu identităţi false"

Acţiunea mea privea o Românie confuză în care oamenii se ascundeau în spatele unor identităţi pentru a-i induce în eroare pe ceilalţi. Era vorba de a avea o Românie curăţată de cei care făceau jocuri duble - uneori erau mai mult decât duble - care nu presupunea revenirea la un naţionalism primitiv, brutal, închis şi exclusivist. A fost o iniţiativă proprie, însă impusă de o realitate în care operam.

Mi s-a părut că acea realitate este intolerabilă şi că trebuie să facem ceva împotriva ei. Am crezut că deschizând jocul ceilalţi vor fi obligaţi să intre în el. Ideea nu era să ne răfuim sau să punem într-o situaţie delicată nişte persoane.

Era vorba de a avea o Românie curăţată de cei care făceau jocuri duble - uneori erau mai mult decât duble - care nu presupunea revenirea la un naţionalism primitiv, brutal, închis şi exclusivist
Adrian Severin,
europarlamentar PSD

"Avem nevoie de armonizarea politicilor fiscale"

Mai răspunde Uniunea Europeană cerinţelor de securitate ale statelor membre?

Problema e că nu mai răspunde. Ar trebui să ne întoarcem puţin la una dintre problemele aflate în discuţia premergătoare referendumului irlandez - problema creşterii impozitelor, cea mai delicată din toată dezbaterea asupra tratatului de reformă.

Ce demonstrează ea? Arată că pentru a merge mai departe cu Uniunea Europeană avem nevoie şi de o armonizare a politicilor fiscale. Nu poţi să revii pe o piaţă liberă fără să existe nişte beneficii sociale ale competiţiei, ale liberei concurenţe pe această piaţă deschisă.

Pentru a putea avea nişte beneficii sociale, singurele care justifică loialitatea cetăţeanului, a omului obişnuit faţă de instituţii, ai nevoie de armonizare fiscală. Eu sunt pentru un dumping social şi fiscal controlat.

România îşi poate permite o politică de dumping social şi fiscal?

Eu cred că aici trebuie să acceptăm dumpingul social şi fiscal ordonat. Dar nu trebuie acceptat printr-o formă de competiţie între statele-naţiune membre sau ca o competiţie între naţiuni în cadrul
Uniunii Europeane, ci ca o politică europeană.

Sunt pregătite statele dezvoltate să ia politica fiscală din portofoliul lor şi să o pună în comun?

Nu. Dacă întrebarea se referă la pregătirea psihologică şi psihopolitică, răspunsul este categoric nu. Statele nu sunt pregătite psihopolitic să accepte o asemenea comunitarizare, federalizare a politicilor fiscale. Numai că este din ce în ce mai clar faptul că fără a avea politici fiscale armonizate nu mai putem supravieţui ca Uniune Europeană. De ce spun asta? Pentru că este din ce în ce mai dificil ca în casa cetăţeanului european să se reflecte beneficiile pieţei libere comune.

Sunt ţări unde se reflectă aceste beneficii - Spania, Irlanda, Portugalia.

Da, numai că s-a reuşit exact acolo unde s-a acceptat dumpingul social. Acolo au fost serioase injecţii financiare prin intermediul fondurilor structurale, vorbind de Irlanda. De ce irlandezii îşi apără acum impozitul de 12%? Pentru că acest dumping fiscal le-a fost acceptat până acum.

Statele nu sunt pregătite psihopolitic să accepte armonizarea politicilor fiscale, dar fără aceasta UE nu mai poate supravieţui
Adrian Severin,
europarlamentar PSD

Oamenii "din umbră"

Lent, dar creşte numărul celor care simpatizează cu o anumită cauză europeană. Sunt unii lideri cu care mă întâlnesc în această bătălie pentru Europa şi care mă susţin sincer. Ambiţiile mele personale, la nivel politic, sunt foarte mici. În condiţiile astea susţinătorii sunt cei care se referă la cauză.

Sunt unii lideri cu care mă întâlnesc în această bătălie pentru Europa şi care mă susţin sincer
Adrian Severin,
europarlamentar PSD

"PDL va rămâne pe dinafară"

Ce concluzii aţi tras în urma alegerilor locale?

Aceste alegeri au dat un rezultat neconcludent. Pe de o parte, avem o eliminare a partidelor de extremă şi a partidelor fantomă. Pe de altă parte, avem validarea partidului prezidenţial, a PDL-ului, care pentru mine rămâne deocamdată un partid fără ideologie şi fără profil ideologic.

Este foarte amuzant, un amuzament trist, să vezi că un partid are semnul socialiştilor, trandafirul, are cuvântul liberal în numele lui şi se consideră creştin-democrat sau popular. PDL poate să fie un partid care intră în sistemul democratic, prin urmare intră în mecanismul de formare a viitorului guvern numai în măsura în care se desprinde de domnul Traian Băsescu.

Ei au declarat că nu doresc să se integreze în sistemul politic pentru că este corupt, ticăloşit...

În condiţiile acestea se vor putea menţine în afară. Vor lua 30 la sută, poate, prin absurd, 49 la sută din voturi, numai că pentru a conduce ai nevoie de 51 la sută. Vor fi în postura de a nu-şi găsi aliaţi. Un partid izolat, chiar şi mare, nu va putea guverna în România.

Şi ce o să se întâmple? Vom merge la alegeri anticipate. Statistica arată însă că niciodată alegerile anticipate, organizate imediat după alegerile la termen, nu au condus la o schimbare drastică a raportului de forţe între partide.

Deci nu vedeţi PDL la guvernare?

Văd un PDL cu un număr semnificativ de mandate, dar care nu are cum să-şi facă majoritatea. E firesc, pentru că sunt partide sistem şi partide antisistem. Partidele din sistem vor tinde să se apropie, indiferent ce declară unii sau alţii acum. Partidul antisistem va rămâne pe dinafară.

Criticaţi ideea de partid prezidenţial?

Critic ideea de partid prezidenţial şi în România, şi oriunde în altă parte. De fapt, critic ideea de partid charismatic, nu de partid prezidenţial. Acest partid de tip charismatic, "partidul salvatorului", "mântuitorului", este un partid care inevitabil este populist pentru că nu poate să ofere soluţii programatice, ideologice, ci numai soluţii sentimentale şi retorice. Şi, în ultimă instanţă, nu are cum să fie decât autoritarist.

De ce credeţi că politicienii români nu sunt foarte interesaţi de problematica europeană?

Din cauza lipsei de armonizare a intereselor. Dialogând cu colegii din ţară, indiferent de partid, am constatat că ei îşi concep existenţa, îşi organizează viaţa în alţi termeni decât termenii europeni, neţinând cont că există o ordine europeană cu care trebuie să fii în sincronie şi chiar considerând că această ordine europeană contravine intereselor lor legate de ordinea noastră internă.

Vă referiţi la faptul că interesele anumitor grupuri nu-şi pot găsi făgaşul într-o Europă unită?

Şi aşa se poate exprima. Nu numai interesele lor, ci modul lor de a se comporta. Ei s-au învăţat să se poarte într-un anumit fel, într-un anumit fel să facă alianţe, într-un anumit fel să se asocieze, să facă afaceri cu banii statului sau cu banii lor.

Văd un PDL cu un număr semnificativ de mandate, dar care nu are cum să-şi facă majoritatea
Adrian Severin,
europarlamentar PSD

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite