UE ne cere paritate cu pretul gazelor europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astazi apar in Monitorul Oficial noile preturi ale gazelor naturale, pe care consumatorii casnici le vor plati de la 1 ianuarie 2006. Acestea vor salta de la 8.245.740 lei/1.000 mc, la

Astazi apar in Monitorul Oficial noile preturi ale gazelor naturale, pe care consumatorii casnici le vor plati de la 1 ianuarie 2006. Acestea vor salta de la 8.245.740 lei/1.000 mc, la 9.665.600/1.000 mc, in prima zi a anului viitor. I-am solicitat lui Stefan Cosmeanu, presedintele Autoritatii de Reglementare a Gazelor Naturale - ANRGN sa prezinte, pentru Adevarul, motivele oficiale ale acestei scumpiri si alternativele pe care le-ar putea avea romanii pentru a mai indulci impactul acestora asupra nivelului lor de trai. "Gazele nu se vor scumpi aiurea, ci pe baza unor calcule foarte exacte. Primul motiv este cresterea pretului gazelor importate de la 252 $/1.000 mc, in trimestrul IV 2005, la 285 $/1.000 mc, cat se estimeaza pentru trimestrul I 2006. Apoi, au fost luate in calcul si angajamentele pe care Romania si le-a asumat in negocierile cu UE la inchiderea Capitolului Energie. Conform acestora, Romania recunostea costurile operatorilor licentiati in gaze. Al treilea argument il reprezinta respectarea clauzelor contractuale la privatizarea Distrigaz-Sud si Nord cu Ruhrgas si Gas de France. Evident ca a fost luata in calcul si cresterea importurilor cu 4%, ajungand de la 38%, in 2005, la 42%, in 2006", declara Stefan Cosmeanu, presedintele ANRGN. Agentii economici si oamenii de afaceri sustin insa ca UE nu cere Romaniei sa scumpeasca gazele si ca autoritatile romane interpreteaza gresit reco-mandarile Bruxellesului.
O alternativa "salvatoare": romaniI sa nu consume gaze
Oficialul ANRGN ii contrazice pe acestia: ,UE nu zice scumpiti! Dar ne cere explicit sa ajungem la paritate cu pretul gazelor din UE si cu cel de import, la 1 ianuarie 2007. Autoritatea a avut obli-gatia sa calculeze pretul corect al gazelor naturale. Il vom accepta, ne vom integra. Daca nu, Romania nu va intra in UE. Credeti ca mie imi convine sa scumpesc gazele?". Problema este ca nici exorbitantul pret de trei salarii minime pe economie nu va ramane la acest nivel prea mult timp. Caci urmeaza o noua scumpire la 1 martie 2006, asa cum sustine in continuare Stefan Cosmeanu: ,La 1 martie, vor fi noi scumpiri, dar la gazele romanesti. Cu cat, vom decide atunci si tot pe baza unor calcule. Cert este ca pretul gazelor indigene va fi cat mai aproape de pretul gazelor din import". Referitor la alternativele pe care le-ar putea avea romanii pentru a inmuia impactul, oficialul ANRGN a raspuns scurt: " Doar ajutoarele de stat de la guvern sau sa nu consume gaze".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite