UE ne cere creşterea impozitelor şi taxelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

trecut au menţinut constantă ponderea veniturilor bugetare în PIB, la 29,7%.Calculele arată că, la PIB-ul din 2005, 5% plus la venituri bugetare ar însemna 14 miliarde de RON. Potrivit MFP, o

trecut au menţinut constantă ponderea veniturilor bugetare în PIB, la 29,7%.
Calculele arată că, la PIB-ul din 2005, 5% plus la venituri bugetare ar însemna 14 miliarde de RON. Potrivit MFP, o creştere de un punct procentual la TVA ar aduce la buget 1,27 miliarde RON, iar 1% la cota unică ar aduce 0,96 miliarde RON. Faţă de necesitatea creşterii veniturilor bugetare, autorităţile române au răspuns până acum cu creşterea deficitului bugetar şi menţinerea neschimbată a taxelor principale.
Pentru 2007, Ministerul de Finanţe nu a avansat ţinte pentru ponderea veniturilor bugetare în PIB mai mari de 31%, în schimb rapoartele europene vehiculează 35%. În opinia profesorului Daniel Dăianu, România nu va trebui să obţină 34-35% din PIB în anul aderării, ci într-un orizont de 3-4 ani, când capacitatea de absorbţie a fondurilor structurale va creşte considerabil. "Obţinerea unei ponderi a veniturilor bugetare în PIB de 35% în anul aderării e o fantezie, nu pot fi obţinuţi nici dacă am scoate jumătate din agricultura României din zona de subzistenţă", explică Dăianu.
În plus, miniştrii de finanţe nu pot cere sau impune ceva României, pot face, cel mult, recomandări. În opinia lui Dăianu, în nivelul scăzut al veniturilor bugetare în PIB este vorba de date structurale, care nu pot fi corectate rapid. "Marketizarea" agriculturii nu poate aduce, în timp, o creştere de mai mult de două puncte procentuale la ponderea veniturilor bugetare. "Situaţia nu e dramatică, dar România, spre deosebire de Ungaria, are deficite în creştere explozivă, şi un nivel al veniturilor bugetare care subfinanţează cronic bugetul. Intrăm în UE ca o ţară subdezvoltată", explică Dăianu. Fostul ministru de finanţe consideră că pentru 2007 ar trebui să obţinem o creştere a ponderii veniturilor bugetare în PIB de 1,5 puncte procentuale, deci o pondere de 31,2%.
Pentru acest obiectiv, mărirea bazei de impozitare, o colectare mai bună şi majorarea taxelor pe terenuri sunt insuficiente, la fel cum s-a dovedit şi nivelul cotei unice. "Nu sunt neapărat împotriva cotei unice, dar mi s-a părut de la început prea puţin. Mărirea cotei unice are însă un cost politic", explică Dăianu. În schimb, mărirea TVA aruncă în aer nu numai ţinta de inflaţie de acest an, dar şi cea de după aderare. Dăianu consideră că, chiar păstrând neschimbate taxele principale, în 2007 inflaţia nu va fi mai mică de 5,5%. În opinia lui Dăianu, la noi politica fiscală a fost prea mult politizată, "nu suntem într-un an obişnuit şi trebuie să depăşim interesul de partid. Lupta electorală ar trebui estompată, politica fiscală e un lucru gingaş - în alte state se opresc trenurile când se umblă la taxe".
Mihai Tănăsescu, deputat PSD, fost ministru de finanţe, consideră că îmbunătăţirea colectării, taxele pe proprietate, redevenţe şi concesiuni, alt gen de taxe nu pot aduce mai mult de 0,8-1% din PIB. "Fără majorarea unei taxe principale sau revenirea la un impozit progresiv sau creşterea cotei unice cu cel puţin 3 puncte procentuale, concomitent cu majorarea TVA, e limpede că nu se poate ajunge la acest nivel al ponderii veniturilor bugetare", ne-a declarat Tănăsescu. Cât priveşte impozitarea agriculturii, aceasta nu se face de pe o zi pe alta: "Agricultura va putea să fie contributor în şase ani cel puţin, acum e un segment cu contribuţie minoră, aici trebuie investit, nu se poate să impozitezi ceva ce nu ai". Fostul ministru de finanţe consideră că pentru un 33-34% în 2007 trebuie crescute, concomitent, şi cota unică, şi TVA.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite