Tutunul de lux, o afacere "trendy"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

sunt aduse, în special, din Olanda, Belgia, Germania, Marea Britanie, America Centrală şi de Nord, de şase firme mai importante: Danroth, ITT, JPB, Davidoff (unic importator Cristi Borcea,

sunt aduse, în special, din Olanda, Belgia, Germania, Marea Britanie, America Centrală şi de Nord, de şase firme mai importante: Danroth, ITT, JPB, Davidoff (unic importator Cristi Borcea, preşedintele executiv al clubului de fotbal Dinamo Bucureşti), Gallaher, Casa del Habanos (firmă condusă de fiica mai mare a preşedintelui Băsescu, Ioana, şi soţul său, Bodo, solistul formaţiei Proconsul). În ultimii trei ani, cifra de afaceri pe această piaţă a crescut în medie cu 30 la sută şi, odată cu intrarea în UE, când vor fi eliminate taxele vamale, se aşteaptă ca procentul să fie şi mai mare.

De la fudulie la decizia de gust
Directorul general al firmei Le shop delicates, Sorin Turcin, ne-a declarat că, în ultima perioadă, a observat că apetenţa pentru tutunuri fine a evoluat de la "fudulie la o decizie de gust". Astfel, pipa, trabucul şi ţigările de foi sunt preferate acum nu numai de românii cu venituri mari, ci şi de cei din clasa medie. "Mai mult decât atât, chiar şi femeile au început să fumeze ţigarete de foi cu arome de vanilie, mentă, ciocolată, cireşe etc", spune administratorul societăţii ITT din Oradea, Kadar Ianos. În UE, un pachet cu astfel de produse este cu cel mult 12% mai scump comparativ cu un pachet de ţigarete obişnuite.

Războiul trabucului, între UE şi SUA
Producătorii de trabucuri şi ţigări de foi din Europa importă tutunul din America Centrală şi de Sud. Având în vedere că peste 50% din prelucrare se face pe continent, produsele sunt catalogate a fi europene şi au incluse în preţ taxe vamale foarte mici, provenite doar din importul tutunului. De aceea sunt mult mai iefine comparativ cu cele provenite din America. Cu toate acestea, trabucurile au un statut aparte în codul vamal, nefiind taxate "ad valorem" la mia de bucăţi. Pentru a proteja producătorii europeni de forţa productivă a SUA, UE consideră "trabuc" doar produsul a cărui înfăşurare finală (de la capătul care se taie al trabucului) trebuie să aibă un unghi de 30 de grade. Această performanţă nu o poate atinge nicio maşină americană, ci doar un lucrător manual. Singurii care respectă această prevedere tehnică sunt vestiţii producători de ţigări de foi din Cuba, Republica Dominicană şi Ecuador.

Preţuri
Trabucuri: de la 10 RON la 700 RON bucata
ţigări de foi: de la 15 RON la 120 de RON pe cutie
Tutun de pipă: de la 20 RON la 200 RON punga
Tutun de făcut ţigări: de la 17 RON la 150 RON punga
Foiţe ţigări: de la 0,8 RON la 10 RON cutia
Aparat de înfăşurat: de la 2,5 RON la 40 RON
Pipă: de la 75 RON la 500 RON
Ustensile curăţat pipa: de la 50 RON la 200 RON
Cuter trabuc: de la 15 RON la 300 RON
Scrumieră trabuc: de la 80 RON la 300 RON

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite