Turnătorii de pe Wall Street, recompensaţi de Guvernul american

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arbitrul pieţei financiare americane, SEC (The Securities and Exchange Commission), se aşteaptă la o creştere exponenţială a numărului de fraude raportate pe Wall Street, odată cu introducerea în legislaţia americană a unor bonusuri pentru cei care divulgă existenţa unor astfel de nereguli, scrie Financial Times.

„În această categorie intră angajaţii unei companii, brokerii sau orice firmă de care poate că nici n-au auzit. Suma primită va fi proporţională cu prejudiciul pe care îl vom putea preveni", a declarat Stephen Cohen, oficial în cadrul SEC.

Potrivit acestuia, instituţia se aşteaptă la un feed-back puternic, cu efecte benefice, întrucât bonusurile s-ar putea ridica la o sumă de şapte cifre.

Aceste premii substanţiale fac parte dintr-un pachet de reglementări menite să reformeze Wall Street, care a devenit lege luna trecută.

Cei care vor divulga informaţii originale care se vor solda cu o acţiune de succes a SEC sunt îndreptăţiţi să primească între 10 şi 30% din orice sancţiune mai mare de un milion de dolari.

„Am văzut în ultima vreme sancţiuni chiar şi de 800 de milioane de dolari din partea SEC. Este o iniţiativă formidabilă, prin care oamenii pot trage un semnal de alarmă", a spus şi John Coffee, profesor de drept la Columbia University.

Răzbunări din partea foştilor angajaţi

Pe de altă parte, companiile de pe Wall Street arată şi faţa întunecată a acestei prevederi.

Asociaţia pentru Pieţele Financiare din Europa susţine că toată această încercare de a demasca mai uşor neregulile poate să se transforme într-un instrument de răzbunare din partea foştilor angajaţi care nu au plecat în sentimente prea bune de la acel loc de muncă.

„Compania se va dovedi nevinovată, în urma anchetei, însă toată investigaţia va necesita timp şi resurse, adică provizioane care trebuie monitorizate atent", spune Asociaţia.

Chiar şi aşa, SEC susţine că va face faţă valului mare de reclamaţii.

„Deja sistemul este în funcţiune, pe care îl vom îmbunătăţi pentru a putea înregistra mii de reclamaţii în fiecare an", a mai spus Stephen Cohen.

„Dacă acest lucru va face ca anchetele să fie mai eficiente şi mai rapide, vom deveni un reglementator mai eficient", a conchis el.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite