UPDATE Turcia şi Azerbaidjan au încheiat un acord în domeniul gazelor, esenţial pentru Nabucco

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turcia şi Azerbaidjanul au încheiat astăzi, la Istanbul, un acord în domeniul gazelor considerat esenţial pentru aprovizionarea viitorului gazoduct Nabucco şi reducerea dependenţei energetice a Europei faţă de Rusia.

Acordul a fost semnat de ministrul turc al Energiei, Taner Yildiz, şi omologul său azer Natik Aliev.

"Gazele azere sunt foarte importante pentru alimentarea cu gaze a Turciei şi a statelor europene", a declarat Yildiz după semnarea documentului.

La ceremonie au asistat preşedintele azer Ilham Aliev şi premierul turc Recep Tayyip Erdogan.

Acordul stabileşte costul exporturilor azere de gaze către Europa, prin intermediul Turciei. Odată cu stabilirea condiţiilor de tranzit pentru gazele azere, acestea devin disponibile pentru proiectul Nabucco, care ar putea fi dat în folosinţă în 2014, potrivit Reuters.

Gazoductul Nabucco va avea o capacitate de 31 de miliarde de metri cubi de gaze pe an şi va costa circa 7,9 miliarde de euro în total. Scopul proiectului este transportul gazelor caspice în Europa, pentru a fi diminuată dependenţa de gazele ruseşti.

Un sfert din gazele consumate în prezent de europeni provin din Rusia.

UPDATE

Nabucco Gas Pipeline International GmbH, consorţiul care dezvoltă proiectul, a salutat semnarea acordului de la Ankara între primul ministru al Turciei şi preşedintele Azerbaijanului, acord care defineşte condiţiile de tranzit al gazului natural către Turcia şi Europa.

"Acesta este un pas înainte, în direcţia bună", a declarat Reinhard Mitschek, Managing Director al Nabucco Gas Pipeline International, citat într-un comunicat trasmis astăzi ziarului "Adevărul".

Nabucco este un proiect multisursă şi nu se va baza doar pe o singură sursă sau un singur furnizor pentru operarea conductei. Regiunea Caspică este una dintre cele mai bogate regiuni din lume în resurse de gaze naturale şi are capacităţi mari de export către Europa, se mai arată în comunicat.

"Studii precum Eurogas indică clar faptul că cererea va continua să crească şi de aceea este nevoie de majorarea considerabilă a importurilor de gaz natural către Turcia şi Europa. Nabucco este un important proiect de infrastructură integrat, cu 4.000 de kilometri de noi conducte de-a lungul traseului său, şi va reprezenta coloana vertebrală a tranzitul de gaz natural către Europa", au precizat oficialii Nabucco.

Nabucco este cel mai important proiect în coridorul sudic care va transporta gaz natural din Regiunea Caspică şi Orientul Mijlociu către pieţele din Turcia şi Europa. Construcţia gazoductului va începe în 2011.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite