Turcia pune Istanbulul pe harta centrelor financiare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul turc Recep Tayyin Erdogan a anunţat că va reloca toate instituţiile financiare importante din Ankara, capitala statului, în Istanbul, ca parte a unei strategii de promovare a noii regiuni comerciale amplasate aici. Mai mult, guvernul vrea să transforme Istanbulul într-un centru financiar de importanţă internaţională, informează „The Wall Street Journal".

Potrivit agenţiei naţionale de ştiri din Turcia, Anandolu Ajansi, băncile mutate vor fi TC Ziraat Bankasi AS, Turkiye Vakiflar Bankasi TAO şi Turkiye Kalkinma Bankasi. Acestora li se vor alătura autorităţile de reglementare financiară, a căror mutare la Istanbul „nu mai poate fi amânată", a declarat Erdogan.

BANCA CENTRALĂ, ADRESĂ NECUNOSCUTĂ

Mai mult, membrii partidului aflat la guvernare în Turcia (Justiţie şi Dezvoltare) au propus ca şi banca centrală a statului să fie relocată. Însă partidele din opoziţie contestă propunerea, spunând că această decizie va fi primul pas în procesul de a înlătura funcţia de capitală a oraşului Ankara.

Economia Turciei a înregistrat o creştere de 5,5% în cel de-al treilea trimestru din acest comparativ cu perioada similară din 2009. Avansul pentru întregul an ar putea ajunge la 8%, potrivit declaraţiilor ministrului Comerţului, Zafer Caglayan, informează Bloomberg. Astfel, evoluţia economică a statului turc a fost cea mai performantă din Europa în acest an. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite