Turcia mizează pe energia nucleară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Energia nucleară este o sursă alternativă pentru Turcia, a declarat premierul turc Racep Tayyip Erdogan la a treia ediţie a Black Sea Energy and Economic Forum.

„Energia nucleară nu are un impact negativ asupra climatului, datorită noilor tehnologii şi, de aceea, noi ne concentrăm asupra acestei surse de energie", a spus premierul Erdogan, la forumul ce se desfăşoară în aceste zile la Istanbul. În Europa însă, la doar două luni după explozia din Japonia (la Fukushima), Germania a decis să renunţe până în 2022 la energia nucleară şi să se bazeze pe energia regenerabilă.

Premierul turc a mai spus că Turcia nu reprezintă doar o punte de legătură între ţările producătoare şi cele consumatoare de energie, ci şi un stat cu foarte multe rezerve de petrol şi gaze dovedite sau în curs de exploatare.

Erdogan a mai spus că este imperios necesar ca la nivel global să se dezbată probleme economice şi de securitate privind furnizarea de energie. La rândul său, Taner Yildiz, ministrul turc al Energiei, a spus că, dacă Europa vrea diversitate privind sursele şi rutele energetice, atunci Turcia nu ar trebui trecută cu vederea.

România continuă programul nuclear

România este şi ea una dintre ţările care merg mai departe cu programul nuclear. Autorităţile au în plan construirea a două noi reactoare la Cernavodă până în anul 2020 şi a unei a doua centrale nucleare în decada 2020-2030.

Astfel, capacitatea totală nucleară a României va fi de peste 5.000 de MW în anul 2030, faţă de 1.400 în prezent. România va putea exporta astfel electricitate în ţări precum Turcia, Bulgaria sau Serbia.

Cele două reactoare funcţionale în prezent la Cernavodă asigură circa 20% din producţia de energie a României, iar electricitatea astfel generată este cea mai ieftină după cea hidro.

Cererea se va dubla

„Viitorul energetic în regiunea Mării Negre şi în Eurasia este diversitatea energetică", a spus premierul Erdogan. El a adăugat că resursele convenţionale de energie sunt limitate, iar cererea se va dubla până în 2030.

20% este cota din producţia românească de energie deţinută de Nuclearelectrica.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite