Turcia a ales denominarea blitz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turcia si-a denominat moneda nationala, lira turcesca, cu 6 zerouri, incepand de la 1 ianuarie 2005. Spre deosebire de noi, turcii au ales sa schimbe masa monetara cat mai rapid, astel incat perioada

Turcia si-a denominat moneda nationala, lira turcesca, cu 6 zerouri, incepand de la 1 ianuarie 2005. Spre deosebire de noi, turcii au ales sa schimbe masa monetara cat mai rapid, astel incat perioada de circulatie paralela sa fie cat mai redusa. Banca centrala turca si-a propus ca in trei luni de la denominare sa schimbe 85 la suta din masa monetara, dar a pastrat totusi circulatia paralela de un an. In opinia consilierului economic al Ambasadei Romaniei la Ankara, Constantin Miu, turcii au ales un moment deosebit de favorabil pentru introducerea noii lire turcesti; crestere economica de peste 8%, scaderea inflatiei la 9,32 % la 31 decembrie 2004, imediat dupa ce UE decisese sa inceapa negocierile de aderare cu Turcia. Consilierul comercial al Ambasadei romane de la Ankara spune ca oamenii obisnuiti nu s-au confruntat cu probleme deosebite, dar exista doua diferente importante - in Turcia sistemul de plata cu carduri este foarte dezvoltat - poti plati cu card si la chioscul de ziare - si calculul mental mai usor pentru renuntarea la 6 zerouri. Turcii au mentinut si ei designul similar al noilor monede cu cele vechi.
Turcii sunt mandri de o moneda comparabila cu euro
In opinia d-lui Miu, impactul psihologic a fost resimtit pe doua planuri. In primul rand, noua lira turceasca este comparabila, ca ordin de marime, cu valutele forte de pe pietele internationale de valori, ceea ce conduce la intarirea sentimentului de mandrie nationala - 1 euro=1,6361 YTL, 1 USD=1,3448 YTL. In al doilea rand, s-au facilitat in mod semnificativ efectuarea si stocarea evidentelor contabile.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite