Turbine eoliene made in România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Boomul din sectorul energiei din surse eoliene îi atrage în ţara noastră şi pe producătorii de subansamble şi echipamente. Chinezii şi elveţienii promit investiţii de zeci de milioane de euro în producerea de componente pentru turbine eoliene, la Buzău şi Constanţa.

Boomul din sectorul energiei eoliene atrage şi primii investitori în componente pentru turbinele care produc electricitate din vânt. În judeţul Buzău, chinezii de la United Electric vor să investească 50 de milioane de euro pentru o astfel de fabrică, pe platforma parcului industrial din comuna Pârscov. Şi asta în condiţiile în care, potrivit oficialilor companiei, mai multe firme din China au în plan dezvoltarea de parcuri eoliene în România de peste 500 de MW.

„De aici apar investiţiile auxiliare pentru producerea acestor echipamente. Vrem să mărim parcul industrial de la Pârscov şi să investim aici încă 50 de milioane de euro anul viitor", a declarat Jack Go, managerul United Electric. Compania a investit până acum circa 200 de milioane de euro în Pârscov în mai multe domenii, precum asamblarea de electrocasnice, ţigarete, prelucrarea lemnului, construcţii şi textile.

Elveţienii vin la Constanţa

Şi elveţienii de la Windex au anunţat în această vară că vor să construiască o fabrică de turbine şi palete eoliene în judeţul Constanţa, investiţie care se va ridica la 25 de milioane de euro. Turbinele produse aici vor avea o capacitate cuprinsă între 225 de kW şi 2,5 MW. Potrivit lui Nicolae Simion, directorul diviziei din România, construcţia fabricii va dura un an, iar unitatea va avea circa 100 de angajaţi.

Investiţii de şapte miliarde de euro

Transelectrica a primit cereri de racordare la reţea pentru parcuri eoliene de 31.000 de MW, în condiţiile în care potenţialul eolian al ţării este de 14.000 de MW. Au fost semnate până acum contracte de racord pentru capacităţi de 3.700 de MW, care se vor dezvolta în următorii cinci ani. Acestea vor însemna investiţii de aproape şapte miliarde de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite