Trufandalele verii au revigorat inflaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

acestor trufandale şi, în egală măsură, tras în jos de ieftinirea conservelor şi a ouălor.Astfel că principalul factor care a făcut ca inflaţia să crească a fost, şi în iunie, tot taxa

acestor trufandale şi, în egală măsură, tras în jos de ieftinirea conservelor şi a ouălor.
Astfel că principalul factor care a făcut ca inflaţia să crească a fost, şi în iunie, tot taxa pe viciu aplicată ţigărilor şi băuturilor spirtoase, preţurile acestora urcând cu 3,13%, respectiv cu 1,96%. Potrivit datelor comunicate, ieri, de Institutul Naţional de Statistică, media tuturor scumpirilor din ultimele 12 luni - inflaţia anualizată - a fost de 7,11%.

Alimente mai ieftine, servicii mai scumpe
Influenţe semnificative asupra evoluţiei inflaţiei din iunie au avut serviciile şi alimentele. Transporturile interurbane, în special cel pe calea ferată, telefonia şi serviciile de salubritate s-au scumpit cel mai mult, în timp ce alimente precum ouăle, brânza sau carnea de pasăre s-au ieftinit. Dacă ţinem cont de ponderea acestora în coşul inflaţiei, putem spune că scăderile de preţ au contrabalansat creşterile, de unde rezultă că evoluţia inflaţiei a fost, de fapt, afectată de un alt factor: taxa pe viciu.

N-am învăţat nimic din lecţia bulgară
Datele INS arată că, fără taxa pe viciu, inflaţia lunii iunie ar fi fost zero (cu adevărat o performanţă!), în condiţiile în care preţurile reglementate - la mărfuri precum gaze, energie electrică, medicamente etc. - au rămas pe loc. În afara plusurilor şi minusurilor de preţ, care s-au contrabalansat atât de bine încât suma lor este zero, se evidenţiază doar scumpirile ţigărilor şi băuturilor, induse prin taxa pe viciu. Producătorii şi comercianţii activi pe respectivele pieţe spun că efectele taxei se vor resimţi, periodic de-acum încolo, până în 2010, deoarece "calendarul creşterii accizelor este umflat cu taxa de viciu". Altfel spus, de câte ori va creşte acciza, se vor scumpi şi aceste mărfuri, pentru că taxa e conţinută în acciză. În Bulgaria, unde s-a introdus taxa pe viciu anul trecut, inflaţia a crescut cu patru puncte procentuale, şi "noi n-am învăţat nimic din această lecţie", susţin producătorii.
Cât despre ţinta de inflaţie de 6,5% propusă pentru acest an, dacă avem în vedere valoarea anualizată (iunie 2006/iunie 2005), se poate spune că ar putea fi ratată, dar "săgeata" preţurilor nu va nimeri foarte departe de cadranul conturat de Banca Naţională a României.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite