Trufandalele primăverii au încins inflaţia din mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scumpirea produselor alimentare a atins, luna trecută, un nou record multianual Media anuală a scumpirilor - inflaţia - din luna mai a ajuns la 8,46%. Cel mai mult au crescut preţurile

Scumpirea produselor alimentare a atins, luna trecută, un nou record multianual

Media anuală a scumpirilor - inflaţia - din luna mai a ajuns la 8,46%. Cel mai mult au crescut preţurile legumelor şi fructelor proaspete.

Căpşunele, cireşele, cartofii noi, legumele şi verdeţurile de primăvară au avut, luna trecută, cele mai mari creşteri de preţuri (peste 5%) din categoria mărfurilor alimentare.

La celelalte categorii, scumpiri semnificative s-au consemnat în cazul combustibililor (peste 2%) şi al serviciilor de îngrijire corporală (aproape 1%), în luna mai faţă de aprilie 2008.

Însă, per ansamblu, media lunară a inflaţiei şi-a continuat trendul descendent, ajungând la nivelul de 0,49% în mai, după ce în ianuarie fusese de peste 0,8%, pe fondul ieftinirii fructelor de import şi a unor alimente precum ouă sau lactate.

Datele anunţate, ieri, de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că, în luna mai 2008, rata inflaţiei a fost de 3,28% faţă de decembrie 2007 şi de 8,46% faţă de mai 2007. Iar în intervalul ianuarie-mai 2008, media lunară a fost de 0,6%, dublă faţă de cea de 0,3% consemnată în aceeaşi perioadă din anul trecut.

Ritmuri noi în cadenţa preţurilor

Luna trecută, tarifele serviciilor şi-au temperat creşterea anuală, revenind sub pragul de 10%, iar preţurile mărfurilor nealimentare au crescut uşor, până la nivelul de 5,66% (în aprilie, media fusese de 5,51% faţă de aceeaşi lună din 2007).

Preţurile alimentelor, în schimb, şi-au accelerat din nou creşterea, atingând încă un record multianual: 11,7%. Din februarie 2004 până în aprilie 2008, scumpirile anuale la alimente au evoluat sub pragul de 11%, atingând şi un minim istoric de 0,5% în noiembrie 2007, după care au revenit la două cifre. Reamintim că alimentele deţin o pondere de 37,5% în totalul mărfurilor care compun coşul de consum al populaţiei.

În ceea ce priveşte relaţia inflaţie-salarii, ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, a arătat ieri, la sediul Băncii Naţionale, că "în perioada ianuarie-aprilie 2008 faţă de ianuarie-aprilie 2007, productivitatea reală a muncii în economia românească a fost de 5,8% şi câştigul salarial real a crescut cu 5,8%, ceea ce înseamnă că, practic, costul forţei de muncă nu a crescut deloc".

Vosganian a explicat, astfel, că majorările salariale din perioada analizată nu au condus - cum se spusese în mai multe rânduri - la accelerarea inflaţiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite