Tren de mare viteză Budapesta -Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şedinţa comună a guvernelor ungar şi român s-a finalizat prin iniţierea unor proiecte de interes pentru cele două ţări, privind transporturile şi cooperarea la frontieră. Discuţiile s-au axat mai ales pe probleme de infrastructură. Tăriceanu a criticat modul în care Bechtel construieşte autostrada Transilvania.

Guvernul în formulă restrânsă - premierul şi şapte miniştri (Învăţământ, Justiţie,Cultură, Telecomunicaţii, Externe, Lucrări Publice şi şeful Cancelariei) - a fost întâmpinat, ieri-dimineaţă, pe treptele Primăriei din Szeged de şeful guvernului ungar Ferencz Gyurcsany.

Fiecare ministru a avut locul însemnat pe covorul roşu, cu etichete de hârtie purtând numele şi funcţia. Circulaţia a fost oprită pentru câteva zeci de minute cât cele două guverne, aşezate în fotografie de familie pe trepte, au primit salutul gărzii de onoare militare. Este cea de-a patra şedinţă de guvern comună româno-ungară, în tot atâţia ani.

Relaţia cu Ungaria,  ca o logodnă


“Nu ştiu dacă ştiţi, dar ne aflăm într-o sală de căsătorii. O simbolistică semnificativă pentru relaţia dintre două naţiuni. Chiar dacă nu ne-am căsătorit, cu toate că domnii miniştri de Externe s-au salutat extrem de cordial, cooperarea dintre cele două naţiuni este atât de strânsă pe cât se poate”, a declarat premierul Ferenc Gyurcsany. “Nu putem spune că ne-am căsătorit, dar putem spune că măcar este o logodnă. Mai avem timp de căsătorie în anii următori”, a spus şi Tăriceanu.

Gyurcsany a ţinut să laude colaborarea cu omologul său, iar prim-ministrul român a observat o evoluţie netă a relaţiilor bilaterale, arătând că, astăzi, cele două Guverne au întâlniri „prieteneşti”.

Parlamentul nu va adopta în această legislatură, statutul minorităţilor, i-a răspuns Tăriceanu unui jurnalist ungar. La rândul său, premierul ungar a spus că „factorii din Ungaria nu au sarcina să dea sfaturi” românilor în chestiunea autonomiei culturale a minorităţii ungare.

Infrastructura, subiectul nr. 1 pe listă

La reuniunea guvernamentală, miniştrii români au prezentat stadiul realizării proiectelor comune de autostradă pe coridorul IV PanEuropean, Borş - Braşov şi drumul expres Vaja - Petea - Satu Mare- Baia Mare.

 „Nu facem derogări speciale pentru Bechtel, chiar dacă sunt americani”, a spus Tăriceanu. El s-a arătat nemulţumit de modul în care Bechtel se achită de contractul la autostrada Transilvania. „Bechtel trebuie să înţeleagă că pentru orice ban primit trebuie să predea o porţiune de autostradă. (...) Am stabilit anumite obiective. Să le respecte!”, a adăugat el.

Ce s-a convenit

 Colaborarea pentru prevenirea şi combaterea criminalităţii transfrontaliere.

Realizarea unei linii feroviare de mare viteză între Constanţa şi Budapesta şi pentru fluidizarea traficului rutier în punctele de trecere a frontierei comune

Eliberarea vinietelor de călătorie în punctele vamale de la Nagylak şi Vârşand.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite