Trei sferturi din vinurile româneşti sunt produse „la negru“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 70% din vinul produs în ţara noastră este neficalizat şi se împarte între piaţa „neagră" şi autoconsum, potrivit lui Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului Naţional al Vinului şi Viei (PNVV).

„Producţia anuală de vin din România este de aproximativ 5,5 milioane de hectolitri, din care doar 1,5 milioane de hectolitri sunt în piaţa fiscal", a declarat Ovidiu Gheorghe.

Reprezentantul producătorilor de vinuri spune că statul ar trebui să-I impoziteze pe ţăraniic are produc peste 1.000 de hectolitri de vin pe an, deaorece o mare paret din producţia acestora este vândută „la negru".

„Producătorii mici ar trebui să îşi declare partea de comercializare. În vinăriile din piaţă sau de lângă blocuri nu ştiu în ce măsură se respectă standardele de calitate", punctat directorul directorul general al Patronatului Naţional al Vinului şi Viei.

Potrivit lui Gheorghe, statul pierde din neimpozitarea vinurilor aproximativ 100 de milioane de euro în fiecare an.

Totodată, Patronatul Vinului propune elaborarea unui act normativ privind regularizarea diferenţelor de curs valutar pentru beneficiarii proiectelor cofinanţate de Uniunea Europeană şi modificarea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru facilitarea depunerii proiectelor.

Piaţă de 450 de milioane de euro

Piaţa internă a vinurilor este estimată la aproximativ 450 de milioane de euro, valoare similară cu cea de anul trecut. Principalii producători sunt Murfatlar, Vincon Vrancea, Jidvei, Cotnari, Cramele Recaş şi Vinexport Focşani.

România este unul dintre cei cincisprezece producători de vin la nivel mondial şi al şaselea producător de vinuri din Europa după Franţa, Italia, Spania, Germania şi Portugalia. De asemenea, ocupăm locul cinci în ierarhia ţărilor viticole europene, cu o suprafaţă totală cultivată cu viţă de vie de 186.900 de hectare, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

Principalele sortimente de vinuri tradiţionale, produse în România sunt Fetească albă, Fetească regală, Grasă de Cotnari, Tămâioasă românescă, Busuioacă de Bohotin, Fetească neagră, Burgund mare, Negru de Drăgăşani,  Novac, Şarba, Frâncuşă şi Crâmpoşie.

Potrivit datelor PNVV, 60% din vinurile produse în România sunt soiuri albe, în condiţiile în care pe piaţa eurpeană cel mai căutat este vinul roşu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite