Trei lei pe oră, salariul minim până la toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşterea la 3,17 lei va veni abia în octombrie În urma negocierilor purtate ieri, la guvern, salariul minim pe economie a rămas, până în octombrie, de 500 de lei pe lună, adică 2,94

Creşterea la 3,17 lei va veni abia în octombrie

În urma negocierilor purtate ieri, la guvern, salariul minim pe economie a rămas, până în octombrie, de 500 de lei pe lună, adică 2,94 lei pe oră.

În puţinele domenii şi întreprinderi unde angajaţii mai sunt încă plătiţi doar cu salariul minim pe economie, veniturile lunare realizate acum sunt de 500 de lei, respectiv 2,94 lei pe oră, dacă s-a lucrat 170 de ore într-o lună. Pentru 1 iulie, era prevăzută o creştere la 540 de lei lunar (3,17 lei/oră), însă negocierile au trenat, astfel că salariul minim a rămas, deocamdată, pe loc.

Ultima propunere, lansată ieri la Palatul Victoria, prevede că abia la 1octombrie va fi o creştere, până la 540 de lei, urmând ca, de la 1 ianuarie, să se ajungă la 600 de lei. Apoi, creşterea va fi de 100 de lei pe an, potrivit premierului Călin Popescu Tăriceanu. El le-a spus reprezentanţilor sindicatelor şi patronatelor, prezenţi la discuţii, că Executivul vrea două luni de calmare a presiunilor inflaţioniste, în urma creşterii preţului gazelor.

Sindicatele contraatacă

Tăriceanu le-a propus celor prezenţi un acord tripartit care să reglementeze problema salariului minim pe termen mediu şi lung, până în anul 2014, în scopul eliminării discrepanţelor dintre salariul minim şi cel mediu.

"Vrem să ne apropiem de acest raport de 0,5 între salariul minim şi cel mediu", a declarat Tăriceanu. La rândul său, ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat că salariul minim ar trebui să ajungă la nivelul de 1.325 de lei în 2014, potrivit Comisiei Naţionale de Prognoză.

Total nemulţumiţi de rezultatele negocierilor purtate ieri, liderii sindicatelor au arătat că nu vor renunţa la luptă. Într-o primă fază, se vor întruni şefii confederaţiilor sindicale, pentru a stabili agenda acţiunilor comune din perioada imediat următoare.

În final, s-a stabilit un termen de aproximativ zece zile pentru ca organizaţiile patronale şi sindicale să consulte structurile de conducere şi teritoriale, urmând ca, la expirarea termenului, să ofere un răspuns la oferta guvernului.

Valentin Mocanu, purtătorul de cuvânt al CNSLR Frăţia, ne-a declarat că puterea de cumpărare trebuie ameliorată în special la nivelul angajaţilor cu venituri mici şi, de aceea, consideră mai mult decât necesară creşterea salariului minim pe economie.

Patronatele se resemnează

De regulă, angajatorii sunt mulţumiţi atunci când salariile rămân pe loc, dar acum este vorba mai mult despre păstrarea muncitorilor decât de veniturile acestora. Astfel că, inclusiv la negocierile de ieri, reprezentanţii patronatelor au avut o atitudine neutră.

<> , ne-a declarat Florin Pârvu, vicepreşedinte pe probleme financiare al Consiliului Naţional al IMM.

Cele mai mici salarii

Prelucrarea lemnului - 697 lei
Confecţii - 705 lei
Turism - 719 lei
Marochinărie - 747 lei
Industria mobilei - 790 lei

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite