Trei motive pentru care Turcia sprijină programul nuclear iranian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă Turcia este un aliat important al Statelor Unite şi un candidat la statutul de membru al Uniunii Europene, oficialii turci nu se dau înapoi să susţină pe faţă programul nuclear iranian. Nevoia de petrol, menţinerea relaţiilor comerciale şi păstrarea păcii la frontiere sunt motivele pentru care Ankara condamnă sancţiunile impuse de SUA şi UE Iranului, şi susţine dreptul acestei ţări de a-şi dezvolta propriul program

Premierul Turciei Recep Erdogan a reiterat susţinerea ţări sale pentru pentru programul nuclear al Iranului, într-o întâlnire avută recent cu preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad. Potrivit agenţiei de oficiale de ştiri iraniene IRNA, preluată de Businessinsider, Erdogan a criticat chiar poziţia exprimată de aliaţii săi occidentali, declarând: “Ameninţările miliatare la adresa unei ţări care încearcă să stăpânească energia nucleară în scopuri paşnice, nu sunt acceptabile”.

Citeşte aici care sunt consecinţele escaladării tensiunilor în Iran

Care sunt însă motivele pentru care Turcia, un aliat tradiţional şi strategic al SUA şi un potenţial viitor membru al Uniunii Europene face astfel de declaraţii?

1.    Petrolul

Turcia cumpără peste 18% din necesarul său de gaze naturale şi peste 22% din necesarul de petrol, din Iran. Şi asta într-un context în care orice încercare de reducere a dependenţei de Iran, nu ar putea avea un rezultat foarte curând, iar guvernul se luptă deja cu un val de creştere a preţurilor la combustibili care alimentează nemulţumirile în creştere ale populaţiei.

Citeşte aici cum evită China şi India embargoul impus Iranului, eliminând tranzacţiile în dolari

 “Noi nu suntem ca Italia sau Grecia care primesc doar 2% din necesarul de petrol din Iran. Este uşor pentru ei să renunţe la petrolul Iranian. Dar este diferit pentru noi” a declarat ministrul turc al energiei Taner Yildiz, preluat de publicaţia online Businessinsider.

2.    Comerţul

Schimburile comerciale între cele două state a ajuns la 16 miliarde de dolari în ultimii 10 ani, potrivit Reuters, iar autorităţile turce şi-au propus majorarea acestei sume până la nivelul de 35 de miliarde de dolari, până în 2015.

Mai mult, cea mai mare parte dintre firmele străine înfiinţate în Turcia în 2011, au avut capital iranian. Numărul acestora a fost de 590, în creştere cu 41% faţă de 2010.

3.    Pacea la frontiere

Turcia a avut întotdeauna o politică externă echilibrată, urmărind, între altele, poziţia de jucător important în politica din Orientul Mijlociu ca intermediar pentru partenerii săi occidentali. Interesant este însă că în cazul Siriei, Turcia şi-a exprimat destul de vocal, adresând public preşedintelui Assad, solicitarea de a părăsi funcţia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite