Trecerea în intravilan înzeceşte valoarea terenurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Introducerea unor suprafeţe de teren în intravilanul oraşelor a mutat graniţele localităţilor şi a crescut cu câteva procente încasările primăriilor din impozitele pe proprietate. Cele mai

Introducerea unor suprafeţe de teren în intravilanul oraşelor a mutat graniţele localităţilor şi a crescut cu câteva procente încasările primăriilor din impozitele pe proprietate. Cele mai mari câştiguri nu au intrat însă în vistieriile locale, ci în conturile speculatorilor.
Într-un interval de un an, pământurile celor care au beneficiat de planurile urbanistice ale autorităţilor locale au devenit chiar de 20 de ori mai valoroase, în anumite zone ale ţării. Epuizarea terenurilor bune pentru construit i-a determinat pe primari să introducă în intravilanul localităţilor noi suprafeţe de teren.

200 de hectare mai mult la Răşinari
"Anul trecut am extins aria comunei cu aproximativ 200 de hectare, prin noul plan urbanistic general. Oamenii nu mai aveau unde să-şi clădească locuinţele, pentru că localitatea este de mult aşezată", ne-a declarat Ioan Bucur Băra, primarul din Răşinari. Localitatea s-a apropiat astfel (şi) mai mult de Sibiu, terenurile fiind situate către pădurea Dumbrava. După un an, încăsarile la bugetul local din impozitele pe proprietate au crescut cu 5.000 RON, în urma modificărilor aduse pe harta comunei. O sumă destul de mică, deocamdată, însă primarul Băra spune că se vor majora sumele colectate din impozitele pe casele răşinărenilor, atunci când vor fi gata construcţiile de pe aceste terenuri intrate în intravilan. Cert este că piaţa imobiliară locală a crescut semnificativ în acest interval. Terenuri care valorau câţiva euro/mp în urmă cu un an se vând acum cu 10-30 euro metrul pătrat.

Pe Drumul Binelui, terenurile se vând de 20 de ori mai bine
Salturi spectaculoase de preţuri s-au înregistrat şi la periferia Bucureştilor, în zona sudică - cu posibilităţi încă reduse de dezvoltare comparativ cu restul oraşului. Valoarea unor terenuri care acum un an erau situate în extravilanul sectorului 4 a crescut chiar de 20 de ori, prin introducerea lor în intravilan. Spre exemplu, parcelele de pe Drumul Binelui se vindeau anul trecut cu 2-3 euro/mp (teren extravilan), în timp ce acum se vând cu sume cuprinse între 50 şi 85 euro metrul pătrat, odată intrate în intravilan. Mai valoroase pe piaţa imobiliară au devenit şi terenurile din zona Pieţei de Gros, ca şi cele din zona fostei IMGB. În schimb, "încasările din impozitele pe proprietate au urcat cu aproximativ 8%", explică Radu Silaghi, viceprimarul sectorului 4 al Capitalei. El spune că cea mai bună zonă, care încă nu poate fi exploatată din cauza regimului juridic neclar, este suprafaţa de aproximativ 300 de hectare de lângă lacul Văcăreşti. "Vom avea încasări mari la buget după ce vom dezvolta diferite proiecte pe acest teren", mai spune Silaghi.

Extravilanul, bun dacă e lângă intravilan
Nu orice teren situat în extravilanul unei localităţi este bun de cumpărat în eventualitatea că parcela respectivă va intra cândva în intravilanul oraşului. "E bine ca terenul din extravilan să se afle în imediata vecinătate a unuia situat în intravilanul localităţii. Acestea sunt primele care beneficiază de noile proiecte urbanistice ale autorităţilor şi de introducerea utilităţilor", ne-a declarat specialistul imobiliar Radu Zilişteanu. În aceste condiţii, asemenea investiţii devin profitabile, pentru că valoarea parcelelor creşte imediat. Specialistul atrage atenţia asupra suprafeţelor mari de teren extravilan situate în câmp şi care nu-şi justifică preţul mare cerut uneori de vânzător. "Cumpărătorul se poate aventura doar în condiţiile în care deţine informaţii sigure asupra dezvoltării zonei", adaugă Zilişteanu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite