Traseele turistice de pe Dunăre, reabilitate cu ajutorul nemţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele Bundestagului german, Susanne Kastner, a declarat, într-o vizită întreprinsă zilele trecute în localitatea Orşova, că a sosit momentul ca "infrastructura turistică

Vicepreşedintele Bundestagului german, Susanne Kastner, a declarat, într-o vizită întreprinsă zilele trecute în localitatea Orşova, că a sosit momentul ca "infrastructura turistică dunăreană să intre în circuitul de valori al Europei". Astfel, cu bani de la guvernul german, partea de sud-vest a judeţelor Mehedinţi şi Caraş-Severin va fi integrată, începând din acest an, în programul european transfrontalier.
Autorităţile locale au reuşit, după un lobby care a durat aproape 4 ani, să o aducă pe Susanne Kastner în Mehedinţi şi să o convingă să promoveze această destinaţie peste hotare. Programul intitulat "Dezvoltarea regională de-a lungul Dunării" este primul proiect de acest gen şi se va realiza cu ajutorul Asociaţiei de cooperaţie tehnică din oraşul german Eshlborn care a elaborat şapte hărţi cartografice, delimitând toate traseele turistice şi culturale cuprinse între Budapesta şi Delta Dunării, utilizând sistemul GPS. Până acum, zona de Clisură a Dunării nu a fost promovată ca destinaţie turistică nici pe plan intern şi nici pe plan internaţional. Cu toate acestea, preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Constantin Sârbulescu, susţine că, numai anul trecut, zona a fost vizitată de peste 30.000 de turişti străini. Coordonatorul programului de promovare economică pentru România, Wienfried Senker, consideră că traseele din România se ramifică către toate zonele cu potenţial turistic din Europa. "Pe baza propunerilor noastre, autorităţile locale şi actorii implicaţi în turism pot veni cu iniţiative proprii, specifice regiunilor din care provin", a afirmat Senker.
"Clisura Dunării se pare că nu reprezintă o zonă de interes turistic pentru oficialii turismului românesc. Promovarea s-a realizat doar de către autorităţile locale, iar fondurile ne-au privit tot pe noi", ne-a declarat Sârbulescu.

Investiţii de sute de milioane euro
În ceea ce priveşte reţelele de servicii de care vor beneficia turiştii vest-europeni pe traseele dunărene, Susanne Kastner a declarat că "entităţile turistice din judeţele Arad, Timişoara, Caraş-Severin şi Mehedinţi trebuie să găsească resurse proprii pentru a le revigora. "De această prioritate vor depinde atât viitorul colaborării tuturor ţărilor prin care trece Dunărea, cât şi oferta cu care România va veni la Târgul de turism, din 2007 de la Berlin", a mai adăugat Kastner. Constantin Sârbulescu ne-a declarat că pentru construirea unui camping dotat cu toate facilităţile necesare (apă curentă, sistem de canalizare, curent electric, gaze) ar avea nevoie de cel puţin 10 milioane de euro. La ora actuală există prea puţine locuinţe, pensiuni şi moteluri pentru turişti. Drumurile judeţene şi cele comunale din zona Caraş-Severin şi Mehedinţi sunt foarte proaste, iar pentru a face turism în această zonă este nevoie de infrastructură. "Turiştii străini nu sunt aşa de deranjaţi de drumuri. În alte ţări se investesc bani mulţi pentru amenajarea unui circuit auto-moto off-road. Noi nu ar trebui să ne chinuim foarte mult pentru aşa ceva", consideră Sârbulescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite