Tranzactiile cu actiuni se adapteaza cu greu la leul greu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Obisnuiti cu ecranele pline de cifre de ordinul milioanelor (de multe ori, chiar miliardelor), brokerii reveniti dupa scurta vacanta a denominarii au avut o problema: preturile actiunilor, ce se

Obisnuiti cu ecranele pline de cifre de ordinul milioanelor (de multe ori, chiar miliardelor), brokerii reveniti dupa scurta vacanta a denominarii au avut o problema: preturile actiunilor, ce se afiseaza acum in lei noi, au multe zecimale ce se insiruie dupa cate un zero sau dupa o cifra mica, pana-n cinci. "Totul merge bine, dar ne obisnuim cam greu cu ecranele astea, pline de zerouri", ne-au marturisit brokerii, abia dezmeticiti dupa un inceput de sedinta calm, cu ordine putine, tranzactii in scaderi usoare si clienti timizi.
Neinspirati, unii speculatori au luat teapa
In ultimele zile dinaintea minivacantei bursiere, cativa clienti au incercat o speculatie, in baza informatiei ca preturile unor actiuni ar putea fi rotunjite "in sus" dupa denominare. N-a fost sa fie... "Au cumparat titluri despre care credeau ca se vor scumpi automat, prin rotunjire, iar astazi (n.n. - ieri) au venit sa le vanda. Insa nu au castigat nimic, pentru ca preturile nu sunt, acum, nici mai mari, nici mai mici decat inainte - doar s-a mutat virgula cu patru cifre mai in fata. Iar reziduuri de rotunjit nu prea sunt, pentru ca la finalul tranzactiei se calculeaza si se deconteaza pretul intregului pachet", ne-au explicat brokerii, compatimindu-i intr-un fel pe speculatori.
Variatiile de pret, ceva mai greu de sesizat
"Sigur ca va mai trece o vreme pana sa ne obisnuim - brokeri si clienti - cu noile preturi si afisaje. Mai important este insa ca diferentele dintre cotatiile anterioare si cele actuale sunt mai putin vizibile. Una era, inainte, o diferenta de 200 lei vechi, alta e, acum, sa observi o variatie de 0,02 lei (noi) intr-un tabel plin de zecimale. Ne vom baza foarte mult pe procente", ne-au mai declarat brokerii. In legatura cu noile regulamente CNVM, intrate in vigoare vineri, 1 iulie, operatorii pietei de capital spun ca acestea nu influenteaza nici sedintele, nici tranzactiile bursiere. In schimb, modificari semnificative vor fi resimtite la nivelul emitentilor. "In special, prospectele de oferta publica vor arata altfel decat cele emise inainte de 1 iulie", conchid brokerii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite