Transportatorii se încaieră din nou cu autorităţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Războiul dintre AsociaŢia Transportatorilor Rutieri în Construcţii (ATRC) şi Ministerul Transporturilor (MTCT) a intrat într-o nouă fază. ATRC a acuzat ministerul că din cauza întârzierii

Războiul dintre AsociaŢia Transportatorilor Rutieri în Construcţii (ATRC) şi Ministerul Transporturilor (MTCT) a intrat într-o nouă fază. ATRC a acuzat ministerul că din cauza întârzierii transmiterii autorizaţiilor de transport internaţional ţărilor partenere se pot deteriora relaţiile de afaceri.
Răspunzând acuzaţiilor, ieri, Direcţia Generală de Transport Rutier din cadrul ministerului a anunţat că întârzierea distribuirii nu afectează operatorii de transport români, întrucât s-a convenit cu toate statele europene ca autorizaţiile bilaterale din contingentul anului 2005 să fie valabile până la 31 ianuarie 2006. "Contingentele de autorizaţii pentru relaţiile principale sunt în faza de a fi schimbate (ex. Ungaria, Slovenia, Italia, Bulgaria, Germania, Austria etc), astfel încât acestea vor putea fi distribuite operatorilor de transport români. Estimăm că până la mijlocul săptămânii următoare se va putea schimba întregul contingent de autorizaţii pentru anul 2006", anunţă reprezentanţii MTCT. Ei ne-au comunicat că, ieri, un camion cu autorizaţii a plecat spre Cehia, urmând să se întoarcă încărcat cu cele eliberate de cehi pentru rutieriştii români.
O altă problemă apărută a fost greutatea cu care transportatorii români au primit autorizaţiile distribuite de minister. MTCT a transmis către IGCTI toate autorizaţiile repartizate pentru anul 2006. Oficiali ai acestui organism ne-au declarat că, până la sfârşitul anului trecut, toţi transportatorii români care au venit să-şi ridice autorizaţiile CEMT pentru transportul internaţional de marfă le-au putut ridica, astfel încât cei care au dorit să circule de la 1 ianuarie 2006 au putut să o facă.
Pe de altă parte, trebuie înţeles faptul că IGCTI nu face decât să administreze sistemul informatic prin intermediul căruia se repartizează autorizaţiile CEMT, însă autorizaţiile sunt validate de către o comisie din care IGCTI nu face parte. Comisia este formată din reprezentanţi ai Direcţiei Generale de Infrastructură şi Transport Rutier de la MTCT, ai Autorităţii Române Rutiere, Registrului Auto Român, un Secretariat Tehnic General şi un secretar al comisiei.
Surse din Ministerul Transporturilor ne-au spus că este pentru prima dată când documentele şi autorizaţiile de transport internaţional s-au repartizat conform legii, implicând existenţa unor documente doveditoare şi plata unor taxe şi comisioane. Fapt ce a produs mari neplăceri în rândul transportatorilor, care luau până anul trecut aceste autorizaţii prin şpăgi şi intervenţii politice.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite