Transportatorii de energie vor aspira fonduri grase de pe Bursă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societăţile care transportă gaz şi curent electric (Transgaz, respectiv Transelectrica), despre care se spune că vor fi cotate în acest an la Bursa de Valori Bucureşti, sunt văzute de către

Societăţile care transportă gaz şi curent electric (Transgaz, respectiv Transelectrica), despre care se spune că vor fi cotate în acest an la Bursa de Valori Bucureşti, sunt văzute de către brokeri ca o ţintă către care se vor îndrepta multe dintre plasamentele investitorilor.
"Acţiunile Transelectrica vor fi atractive mai mult prin prisma stabilităţii: societatea nici nu poate să falimenteze, dar nici nu se vor îmbogăţi investitorii pe seama acestor titluri", ne-a declarat Nicu Gherguş, director executiv al companiei de brokeraj Confident Invest. El apreciază că titlurile emise de transportatorii de energie "vor fi lichide şi stabile", ceea ce le recomandă ca "plasamente pe termen lung, viabile pentru investitorii calificaţi bănci, fonduri de investiţii etc. Mai mult, aceste acţiuni vor juca rolul unor aspiratoare care vor atrage o bună parte din banii deja existenţi pe piaţa românească de capital". În aceste condiţii, "acţiunile bine cotate acum îşi vor arăta adevărata valoare. Fondurile de investiţii ar putea să-şi reorienteze o parte din plasamentele lor din zona actualelor vedete ale Bursei către companiile de utilităţi", conchide Nicu Gherguş.

Oportunitate pentru fondurile cu plasamente diversificate
Preşedintele Uniunii Naţionale a Organismelor de Plasament Colectiv, Dan Nicu, ne-a declarat că pentru investitorii instituţionali este important ca piaţa să ofere o gamă cât mai largă de domenii de activitate. Astfel că "listarea Transelectrica şi, în general, a companiilor de utilităţi, este o oportunitate care va avea efecte pozitive pentru organismele de plasament colectiv", a spus Dan Nicu.

Valoarea nominală a acţiunii Transelectrica: 10 RON
Preţul de pornire a tranzacţiilor cu titlurile Transelectrica va fi egal cu valoarea nominală de 10 RON/acţiune, ne-au declarat surse din cadrul consorţiului care pregăteşte cotarea la Bursă a transportatorului de energie electrică. Consorţiul este format din Alpha Finance Romania, Raiffeisen Capital & Investments şi BRD-Groupe Societe Generale. Potrivit acestor surse, listarea Transelectrica va avea ca efect "obţinerea de fonduri care vor fi utilizate pentru modernizarea infrastructurii de transport". În prezent, Transelectrica gestionează 78 de staţii electrice de transformare şi 8.800 kilometri de linii electrice aeriene.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite