Transgaz a întrerupt furnizarea de gaze către combinatele chimice, pentru a asigura consumul populaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operatorul sistemului naţional de transport al gazelor, Transgaz, a oprit furnizarea de gaze către combinatele chimice, care sunt cei mai mari consumatori de gaze din ţară, în condiţiile unui consum foarte mare din partea populaţiei, ca urmare a temperaturilor scăzute.

Potrivit legislaţiei din domeniu, în cazul unor temperaturi extrem de joase, care duc la un consum excesiv de combustibil pentru încălzire, populaţia are prioritate absolută în alimentarea cu gaze.

"Nu a fost declarată situaţie de urgenţă. Combinatele chimice sunt considerate consumatori întreruptibili, prin urmare poate fi sistată alimentarea lor cu gaze în astfel de cazuri fără să fie necesară declararea situaţiei de urgenţă", a precizat, pentru "Adevărul", secretarul de stat pe probleme energetice din Ministerul Economiei, Tudor Şerban.

În cursul zilei de astăzi, producătorii de îngrăşăminte chimice Amonil şi Azomureş au anunţat că şi-au oprit activitatea, din cauza presiunii scăzute a gazelor prin conductele Transgaz.

Potrivit reprezentanţilor Azomureş, este vorba despre o măsură temporară, care poate fi anulată în orice moment în funcţie de condiţiile meteo, cu toate că Transgaz estimează că situaţia ar putea dura 14 zile.

Combinatele chimice consumă doar gaz intern

În primăvara anului trecut, Ministerul Economiei a modificat Legea gazelor printr-o ordonanţă de urgenţă care permitea marilor consumatori industriali (producători de îngrăşăminte chimice şi de energie electrică şi termică) să achiziţioneze gaze doar din producţia internă, în timp ce restul consumatorilor, inclusiv populaţia, utilizează acelaşi raport de gaze interne şi de import, aşa cum prevede Legea gazelor.

Această exceptare ar fi trebuit să fie aplicată doar până în luna octombrie 2008 şi a fost concepută pentru a ajuta relansarea industriei autohtone, în condiţiile în care gazul intern este de două ori mai ieftin decât cel din import. Însă Parlamentul a prelungit ordonanţa de urgenţă în această toamnă, astfel că va fi aplicată şi pe parcursul acestui an.

În aceste condiţii, marii consumatori industriali care beneficiază de această facilitate şi-au asumat statutul de consumatori întreruptibili, adică sunt primii deconectaţi de la reţeaua de gaze pentru a se echilibra consumul populaţiei.

"Autorităţile de resort au estimat pentru acest sezon rece un consum mai mic decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care, la nivelul întregului an 2009, consumul a fost mai mic cu peste 15% decât în 2008, astfel că şi producţia internă, şi importurile au fost mai mici. Însă gerul din ultimele zile a crescut consumul populaţiei, care este extrem de sensibil la factorii meteo", au explicat specialişti din domeniu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite