Transelectrica vrea să limiteze accesul la reţea al turbinelor eoliene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Transelectrica vrea să impună o limită maximă pentru capacităţile eoliene care primesc aviz de racord la reţea, după ce a primit mult mai multe cereri decât poate prelua sistemul energetic naţional, a declarat astăzi Horia Hăhăianu, directorul general al companiei.

"În acest moment, cadrul legal nu ne permite să impunem o astfel de limită, dar am început discuţii cu Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE) să vedem cum putem modifica legislaţia", a precizat Hăhăianu.

Transelectrica a primit cereri de racord la reţea pentru proiecte eoliene de peste 30.000 de MW, în condiţiile în care sistemul energetic naţional poate prelua maximum 4.000 de MW de energie verde. Aceasta deoarece sursele regenerabile sunt fluctuante, iar producţia de electricitate este necontrolabilă.

Bulgaria a impus o astfel de limită pentru proiectele de energie regenerabilă pentru că, pe de o parte, autorităţile şi-au dat seama că ar fi trebuit să scumpească foarte mult curentul, iar, pe de altă parte, sistemul nu poate nici în ţara vecină să preia toate turbinele pentru care există solicitări.

Energia eoliană este mai scumpă decât cea clasică, întrucât producătorii primesc subvenţii sub forma certificatelor verzi, iar acestea sunt plătite de către consumatorii finali.

Hăhăianu a fost prezent astăzi la o conferinţă orgnizată cu ocazia împlinirii a cinci ani de la listarea Transelectrica la Bursa de Valori Bucureşti.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite