Transelectrica îşi ascunde cheltuielile sub preş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În prospect, la capitolul Litigii, se menţionează doar atât: "Fără a avea ca şi consecinţă directă obligarea la achitarea unor sume de bani, menţionăm existenţa unui litigiu în care


În prospect, la capitolul Litigii, se menţionează doar atât: "Fără a avea ca şi consecinţă directă obligarea la achitarea unor sume de bani, menţionăm existenţa unui litigiu în care Transelectrica a avut calitatea de pârâtă şi care are ca obiect contestarea modalităţilor de derulare a unei proceduri de licitaţie deschisă organizate de Transelectrica, precum şi suspendarea atribuirii contractului firmei desemnate câştigătoare. Litigiul a fost soluţionat pe fond, la data de 8 martie 2006, prin respingerea cererilor reclamantului. Dată fiind soluţionarea relativ recentă a litigiului, la data Prospectului, este incertă măsura în care reclamantul va promova căile de atac faţă de soluţia instanţei". Ei bine, aflaţi de la noi că societatea care a pierdut licitaţia a formulat recurs împotriva soluţiei date de instanţă, primul termen de dezbatere a cauzei fiind 14 septembrie 2006.
Licitaţie trucată
Reprezentanţii consorţiului format din Romsys şi SPS Italia ne-au comunicat că au fost descalificaţi din motive neîntemeiate, astfel că vor continua să-şi caute dreptatea în instanţă. La o primă privire asupra documentelor ce ne-au fost puse la dispoziţie se poate observa că licitaţia a fost astfel organizată încât să fie câştigată de cine trebuie (Star Print, o mai veche "cunoştinţă" a Transelectrica), iar descalificarea concurentului nu prea se justifică. În primul rând, ofertele financiare arată că Romsys şi SPS Italia ar fi asigurat informatizarea arhivelor de documente ale Transelectrica pentru 2,2 milioane euro, în timp ce câştigătorii licitaţiei cer 3,9 milioane euro pentru acest serviciu. Dincolo de acest "amănunt", fiecare dintre cele 5-6 motive ale descalificării este demontat de către reprezentanţii consorţiului, aceştia demonstrând - inclusiv în instanţă - că au fost îndeplinite toate cerinţele prevăzute în caietul de sarcini.
Surpriză neplăcută pentru investitori
Cum era de aşteptat, informaţia că Transelectrica va plăti aproape dublu, respectiv cu 1,7 milioane euro, pentru un serviciu care nu are o importanţă imediată în activitatea companiei - informatizarea arhivei de documente - a stârnit reacţii adverse atât în rândul brokerilor, cât şi printre investitorii pieţei de capital. Ei consideră că aceia care au comunicat datele financiare din oferta publică iniţială n-ar fi trebuit să ascundă faptul că Transelectrica are şi astfel de probleme. Iar CNVM va trebui să determine emitentul să procedeze la publicarea unui nou amendament la prospectul ofertei, pentru a se lămuri lucrurile.

Conducerea societĂţii îşi exercită dreptul la "No Comment"
La solicitarea redacţiei noastre de a-şi exprima punctul de vedere în legătură cu desfăşurarea licitaţiei amintite, conducerea Transelectrica a explicat că dosarul cauzei urmează să ajungă la instanţa de judecată superioară competentă. "În aceste condiţii şi până la pronunţarea unei hotărâri definitive şi irevocabile în această cauză, societatea noastră se abţine să emită un punct de vedere cu privire la aspectele arătate", a precizat directorul general al Transelectrica, Stelian Alexandru Gal.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite