Transelectrica: Stăm rău de tot cu obţinerea finanţării pentru programul de investiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Transportatorul naţional de energie Transelectrica are probleme serioase cu obţinere de finanţări din partea băncilor pentru îndeplinirea programului de investiţii, a declarat astăzi Dan Preoţescu, director de planificare reţea din cadrul companiei. 

"Din punctul de vedere al finanţării stăm rău de tot. Nu doar pentru investiţiile noi, ci şi pentru modenizări. Avem instalaţii din anii 1960, pe care trebuie să le înlocuim. Capacităţile noastre de finanţare ne permit să acoperim în foarte mică măsură programul minimal de investiţii", a spus Preoţescu.
 
Potrivit acestuia, Transelectrica are nevoie de peste 200 de milioane de euro pentru a dezvolta sistemul energetic, astfel încât în următorii cinci ani să poată fi preluate în sistem turbine eoliene de 3.000-4000 de MW, adică acele proiecte care sunt în stadiu avansat şi au deja contracte de racord la reţea. "Condiţiile de creditare din parte băncilor s-au schimbat foarte mult, au devenit mult mai stricte. Transelectrica nu e proprietarul echipamentelor sale, ci statul, ceea ce reduce şi mai mult capacitatea noastră de accesare a creditelor", a mai spus oficialul Transelectrica.
 
El a subliniat că investiţiile în reţea pentru preluarea eolienelor sunt cruciale, pentru că acest sector este singurul care poate atrage investiţii masive în prezent pe termen scurt.  "Sectorul eolian poate atrage investiţii de 5-10 miliarde de euro pe termen scurt. Nu ştiu ce sector economic ar mai putea atrage aceşti bani", a arătat Preoţescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite