Transelectrica - in UCTE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Functionarea Transelectrica la standarde europene a constituit un argument puternic in eforturile Romaniei de aderare la Uniunea Europeana si de armonizare institutionala cu aquis-ul comunitar. La

Functionarea Transelectrica la standarde europene a constituit un argument puternic in eforturile Romaniei de aderare la Uniunea Europeana si de armonizare institutionala cu aquis-ul comunitar. La negocierea capitolului 14 - Energie, s-a putut constata faptul ca Romania a indeplinit cerinta esentiala privind constituirea pietei energiei electrice, activitatile de transport si de operare a sistemului electroenergetic realizandu-se de catre un operator independent, neutru si bine constituit. De la infiintarea Transelectrica, nu s-a inregistrat nici o avarie de sistem care sa pericliteze alimentarea cu energie electrica a tarii, desi au existat numeroase situatii dificile in balanta energetica productie-consum. Dimpotriva, sistemul electroenergetic national a fost integrat in infrastructura europeana, iar Transelectrica a fost admisa in UCTE ca membru cu drepturi depline, dupa un proces incheiat cu succes de testari si de adaptare a reglementarilor tehnice.
585 milioane de dolari, investitii pentru siguranta sistemului de transport al energiei electrice
Proiectele de modernizare a sistemului de transport al energiei electrice realizate de Transelectrica se ridica la 585,8 milioane dolari. "Dupa caderea sistemului energetic in SUA, sistemul energetic national a ajuns preocuparea numarul unu a tuturor guvernelor, inclusiv a Guvernului Romaniei. In Transelectrica, investitiile au crescut foarte mult, de la valori nesemnificative in 2000, la investitii de 26 milioane dolari in 2001, 57 milioane dolari in 2002, 118,8 milioane dolari in 2003 si 179 milioane dolari estimate pentru 2004", declara Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei si Comertului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite