Traian Băsescu: "Piaţa de energie trebuie să-şi diversifice furnizorii"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Explorarea unor noi pieţe de funizori, dezvoltarea unor noi surse de energie şi utilizarea mai eficientă a celor pe care le avem deja sunt punctele principale ale strategiei din sectorul energetic,

Explorarea unor noi pieţe de funizori, dezvoltarea unor noi surse de energie şi utilizarea mai eficientă a celor pe care le avem deja sunt punctele principale ale strategiei din sectorul energetic, la nivel european.
Referindu-se la relaţia Uniunea Europeană - Rusia în domeniul energetic, preşedintele Traian Băsescu a punctat, ieri, necesitatea diversificării furnizorilor pentru asigurarea securităţii energetice.
"Modul în care Rusia şi Ucraina au procedat iarna trecută naşte întrebarea: Ce preţ politic trebuie să plătească ţările UE ca să aibă gaze de la un furnizor major?", a precizat Băsescu. În opinia sa, este necesar să fie găsite resursele şi tonul pentru evitarea politicii de monopol în orice domeniu, inclusiv în cel energetic. O soluţie pentru diversificarea furnizorilor ar fi construirea de gazoducte şi oleoducte, care ar aduce beneficii politice şi de tarife pentru orice ţară prin care ar trece, consideră acesta. Studiile indică existenţa unei cantităţi importante de petrol şi gaze naturale în regiunea Mării Caspice, însă stabilirea rutelor de tranzit ale gazoductelor este un proces complicat.
"Conform experţilor, infrastructura şi zăcămintele exploatate în prezent nu vor fi suficiente pentru a satisface cererea din ce în ce mai mare a Europei. Reprezentanţii de prim rang ai economiilor aflate în dezvoltare, printre care se numără şi România, vor trebui să aibă acces la energie pentru a veni în sprijinul creşterii susţinute", a apreciat, ieri, ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Nicholas Taubman, în cadrul conferinţei pe probleme de cooperare regională în domeniul energetic. În opinia sa, trebuie accesate noi pieţe, în paralel cu crearea de noi mijloace de transport. "Chiar dacă acoperă doar o anumită parte a cererii, proiecte precum Nabucco vor conferi pieţei europene a gazelor o nouă dimensiune", a precizat Taubman. Siguranţa naţională a unui stat depinde şi de securitatea energetică, definită ca accesul la resurse sustenabile de energie, la preţuri convenabile, atât pentru producători, cât şi pentru consumatori, a mai subliniat Băsescu. "În ceea ce priveşte preţurile trebuie eliminate riscurile de creştere rapidă şi accentuată. Trebuie să existe un echilibru între cerere şi ofertă şi în acest sector, pentru că preţurile mari vor afecta creşterea economică. Aceste preţuri sunt un obiectiv atât al producătorilor, cât şi al consumatorilor de energie", a spus şeful statului.
Energia internă se bazează pe cărbune
Referitor la piaţa internă, Băsescu a precizat că viitorul producţiei de energie din ţara noastră are la bază cărbunele şi energia nucleară, în condiţiile creşterii preţului la hidrocarburi. "România dispune de

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite