Traficul greu pe DN1 se va putea desfăşura numai noaptea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protestele transportatorilor nu au rămas fără ecou. Guvernul a decis, ieri, să permită accesul temporar al vehiculelor grele pe DN1, însă numai în timpul nopţii, până la refacerea rutei

Protestele transportatorilor nu au rămas fără ecou. Guvernul a decis, ieri, să permită accesul temporar al vehiculelor grele pe DN1, însă numai în timpul nopţii, până la refacerea rutei alternative de pe DN1A. Lucrările de refacere ar putea dura cel puţin doi ani şi jumătate, estimează drumarii.

După protestele repetate ale transportatorilor care s-au lăsat în ultima săptămână cu intervenţii ale forţelor de ordine, executivul a dat înapoi. Vehiculele grele vor putea circula pe ruta Bucureşti-Braşov de luni până vineri, între orele 22.00 şi 6 dimineaţa, atâta vreme cât varianta pe care o au la dispoziţie, între Cheia şi Braşov, este impracticabilă.
Lucrările de refacere a carosabilului s-ar putea întinde de-a lungul a cel puţin doi ani şi jumătate, estimează drumarii, având în vedere că nu numai sectorul Cheia - Braşov este afectat.
Preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), Augustin Hagiu, ne-a declarat că aproximativ 40 de kilometri de pe întreaga rută DN1A ar trebui refăcuţi.
Problemele cele mai mari se întind pe o lungime de patru kilometri în zona Cheia-Baba Runca. "Craterele" din carosabil - adevărate capcane pentru cine se încumetă să circule - au o lungime de până la cinci metri şi o adâncime de jumătate de metru, declară Hagiu.
Dacă se iau în calcul şi podurile de la Corneşti şi Stănceşti, remedierea ar putea să dureze chiar mai mult.
Transportatorii se aşteaptă în continuare la amenzi
Deşi Executivul a hotărât ieri să ridice interdicţia cu pricina, şoferii se aşteaptă în continuare la amenzi chiar începând cu ora 22 a primei zile de acces. Practic, este nevoie mai întâi ca Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Ministerul Transporturilor să modifice ordinul comun emis în acest sens, iar noul act normativ să fie publicat în Monitorul Oficial. "Amenzile vor curge în continuare, pentru că poliţia lucrează tot după vechiul ordin, până la modificarea efectivă", spune Hagiu. Reprezentantul transportatorilor crede că autorităţile centrale ar fi fost mult mai eficiente dacă ar fi anulat cele două acte normative care interzic circulaţia vehiculelor grele pe DN1. "Guvernul ar putea să adopte o nouă hotărâre care să ne permită să intrăm ziua pe DN1 spre Bucureşti măcar vinerea, când toată lumea iese din Capitală, spre munte. La fel şi duminica, pe sensul invers", conchide reprezentantul FORT.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite