"Traditional" va figura numai pe etichetele alimentelor si bauturilor atestate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toti cei care stiu retete de produse alimentare trationale, pe care vor sa le puna in practica au nevoie de atestat in acest sens si sunt asteptati la Directiilor Agricole. "Este foarte simplu si

Toti cei care stiu retete de produse alimentare trationale, pe care vor sa le puna in practica au nevoie de atestat in acest sens si sunt asteptati la Directiilor Agricole. "Este foarte simplu si gratis. Este nevoie de o cerere si un Caiet de sarcini in care sa precizeze elementele de traditionalitate, materia prima, combinatia folosita, modul de preparare special. Specialistii Directiilor Agricole vor verifica daca aceste date sunt respectate in fapt si vor trimite datele la minister. In acest fel, produsele vor fi atestate si numai acestea vor avea scris pe eticheta cuvantul traditional", ne-a spus Tudorel Balta, specialist in Ministerul Agriculturii. Procesul de strangere a datelor abia a inceput, dar responsabilii ministerului spera ca pana la finalul anului listele sa fie elaborate. Produsele atestate vor fi cuprinse intr-un ordin al ministrului agriculturii care va fi reactualizat anual. Vor putea face obiectul acestui ordin produsele din lapte, fructe, legume sau carne, cele de panificatie si chiar bauturile. Sunt zone de unde sunt asteptate foarte multe retete, mai ales Bucovina, Maramures, Banat, dar si Oltenia sau Dobrogea. "Avem foarte multe produse traditionale pentru ca fiecare regiune din tara noastra are specificul ei cand vine vorba de mancare si bautura", a mai spus Tudorel Balta. Pentru a-i incuraja pe cei care cunosc astfel de retete, conducerea Ministerului Agriculturii va propune Comisiei Europene sa accepte modificarea fisei tehnice a masurii privind dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice din cadrul Programului SAPARD. Astfel, va fi instituita o submasura privind procesarea produselor traditionale atestate. Pentru aceste proiecte, produsul finit trebuie sa fie atestat ca produs traditional, iar cel putin 50% din materia prima sa fie din productia proprie. Pentru aceasta submasura s-a propus sa se aloce 37,6 milioane euro cheltuiala publica (din care 28,2 milioane euro contributie UE), pentru o valoare a proiectului de pana la 500.000 euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite