Tractorul nu a atras decat un ofertant

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Interesul aratat de investitori inainte de ultimul anunt de privatizare de la Tractorul - Sanko Holding Turcia, Nardi Italia, Preiss - Dimler Germania, Trust Provider Romania, Gieberei Hennisch

Interesul aratat de investitori inainte de ultimul anunt de privatizare de la Tractorul - Sanko Holding Turcia, Nardi Italia, Preiss - Dimler Germania, Trust Provider Romania, Gieberei Hennisch Germania si Mahindra India - nu este manifestat si in prezent. Deocamdata, doar firma indiana Mahindra a cumparat caietul de sarcini, contra sumei de 13.000 de dolari. Indienii se afla inca din 7 iunie in societate si evalueaza situatia. Dupa aceea vor avea si acces in camera de date. Nici o alta companie din cele pe care miza nu a cumparat caietul de sarcini. In plus, surse din AVAS semnaleaza si interesul din partea grupului de firme ale lui Ioan Nicolae. Seful AVAS nu considera ca piata interna, mica si faramitata, ar fi o problema pentru investitori: "Investitorii mizeaza foarte bine pe piata interna, deoarece micii fermieri, in final, se vor comasa si vor achizitiona tractoare. In plus, exista piete traditionale, ca aceea araba - Siria si Egipt, care trebuie exploatate", opineaza Gabriel Zbarcea. Cei interesati cu adevarat vor fi nevoiti sa depuna si o garantie de 100 miliarde de lei. Directorul general al Tractorul considera ca, daca uzina se va vinde, viitorii proprietari nu se vor baza doar pe piata interna, ci mai ales pe cea externa: "Se va vinde o uzina, o afacere", mai declara Serban Titu Aurel.
La Electroputere, 3.300 de salariati se cauta in portofele ca sa cumpere uzina
Statul incearca sa privatizeze si Electroputere Craiova, dar situatia pare mai dificila decat la Tractorul. Departamentul locomotive este dorit de Siemens Germania, dar creditorii societatii si sindicatele se opun. "Ca sa putem privatiza Electroputere, logic este sa o divizam. Juridic nu putem face asta", declara Gabriel Zbarcea. Intr-adevar, salariatii se opun divizarii datorita retragerii finantarii din partea bancilor si spaimei ca uzina ar intra in faliment. Totodata, acestia nu au incredere in ofertele depuse la AVAS pentru preluarea uzinei Electroputere Craiova. In context, singurii interesati par sa fie salariatii: "Nu ne vor investitorii seriosi. Doar cei 3.300 salariati vor sa tina uzina in viata. In final, noi o vom cumpara. Fiecare salariat va da cate 15 milioane de lei, adica trei salarii", este de parere Aurel Bojenoiu, liderul sindicatelor Electroputere Craiova. Conform acordului cu FMI, Tractorul si Electroputere ar trebui privatizate pana in 30 iunie. Termenul s-a prelungit fara o data precisa. Oficialii AVAS sunt totusi optimisti in privatizarea celor doua societati. Mai pesimiste sunt administratia si salariatii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite