La uzina Tractorul Braşov pleacă muncitorii şi vin lichidatorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opt societăţi specializate în insolvenţă licitează pentru un comision gras din vânzarea activelor uzinei După ce, luni, mai mult de 1.600 de angajaţi au plecat definitiv din Uzina

Opt societăţi specializate în insolvenţă licitează pentru un comision gras din vânzarea activelor uzinei

După ce, luni, mai mult de 1.600 de angajaţi au plecat definitiv din Uzina braşoveană Tractorul, astăzi se vor deschide plicurile cu ofertele depuse de opt lichidatori pentru această societate. Câştigătorul va încasa comisioane din vânzarea de active, ca şi din valorificarea stocurilor sau recuperarea creanţelor deţinute de fabrica de tractoare.

Ieri, la sediul Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), s-au deschis plicurile cu ofertele depuse de opt societăţi specializate în insolvenţă. Urmează ca, astăzi, să se analizeze ofertele finale ale candidaţilor care îndeplinesc criteriile de precalificare la licitaţie, plicurile conţinând ofertele finale. "Remunerarea lichidatorului se face prin aplicarea unei cote de comision asupra valorii totale încasate din vânzarea bunurilor, din recuperarea creanţelor societăţii comerciale, precum şi din vânzarea stocurilor, nominalizate în evidenţa contabilă a societăţii la data preluării patrimoniului acesteia de către lichidator", se precizează într-un comunicat al AVAS. Structura acţionariatului Uzinei Tractorul Braşov este compusă din AVAS (80,18%), SIF Transilvania (17,15%) şi alţi acţionari (2,67%).

Potrivit AVAS, valoarea preliminată a activelor imobilizate ale societăţii Tractorul UTB Braşov, la data de 31 decembrie 2006, este de 156,6 milioane lei, iar valoarea preliminată a datoriilor totale este de 793,7 milioane de lei. Cele opt societăţi interesate de procesul de lichidare a societăţii Tractorul sunt: Siomax SPRL Tg. Jiu, Casa de Insolvenţă Transilvania SPRL Cluj-Napoca, Muşat&Asociaţii - Casa de Insolvenţă SPRL Bucureşti, Consultor Active SPRL Bucureşti, Maestro SPRL Constanţa, Casa de Insolvenţă Moldova SPRL Iaşi, BNP Consult SPRL Craiova, RVA Insolvency Specialists SPRL Bucureşti.

Datorii de cinci ori mai mari decât valoarea activelor

Uzina Tractorul şi-a încetat activitatea, luni, odată cu plecarea ultimilor 1.630 de muncitori de platformă, dintr-un total de 1.924 de salariaţi. Lichidarea societăţii a fost decisă în şedinţa AGA din 23 februarie, când au fost luate şi măsuri sociale precum disponibilizarea întregului personal cu plata unor salarii compensatorii. Astfel, angajaţii care au încheiat contracte individuale de muncă pe perioadă nedeterminată cu cel puţin un an înainte de concediere vor primi salarii compensatorii şi o sumă egală cu de două ori salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea. Prevederile se aplică şi în cazul încadrării la societăţile de la care au fost disponibilizaţi, dacă la data acestei încadrări societăţile respective nu mai aveau capital majoritar de stat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite