Toyota încearcă să rămână lider mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După cea mai amplă acţiune de rechemare în service-uri, Toyota redevine interesantă pentru investitori, valoarea acţiunilor crescând cu 10% de la începutul anului. Ceea ce a fost mai greu pare să fi trecut, cel mai mare constructor auto din lume fiind în proces de refacere a reputaţiei în domeniul calităţii.

Cotaţia acţiunilor Toyota şi a obligaţiunilor emise de constructorul auto japonez s-a stabilizat după ce cea mai mare companie producătoare de automobile din lume a depăşit criza generată de defecţiunile tehnice care i-au ştirbit reputaţia brandului. Preţul titlurilor Toyota s-a apreciat cu 10% după ce în ianuarie atinseseră cotaţia minimă a ultimelor 10 luni, ceea ce i-a provocat reducerea capitalizării companiei cu 20%, la 30 de miliarde de dolari.

În acelaşi timp, costul asigurării împotriva riscului de incapacitate de plată s-a micşorat, mărturia preşedintelui Toyota, Akio Toyoda în Congresul SUA, fiind convingătoare. Investitorii rămân totuşi sceptici pe termen lung, fără să crească recomandarea acordată Toyota la „cumpără", faţă de „păstrează" în prezent. Analiştii bursieri aşteaptă publicarea datelor referitoare la vânzările de maşini din SUA şi la prezentarea bugetului producătorului nipon pentru anul fiscal viitor, pentru a reevalua recomandarea de investiţie.

La cotaţia actuală, raportul dintre câştigul pe acţiune şi profitul companiei înainte de plata impozitelor şi a dobânzilor este de 1,1. Acest indicator este mai atractiv decât în cazul Nissan Motor, care are 1,2 şi Honda Motor cu 1,4.

Acţiuni subevaluate

Dintre marii constructori auto la nivel global, doar Volks-wagen stă mai bine la acest capitol, cu 0,8. Investitorii se pare că nu au luat în calcul estimarea pentru profitul operaţional pentru următorul an fiscal, care va depăşi cinci miliarde de dolari. „Acţiunile sunt subevaluate, dacă se include prognoza profitului pentru anul următor", a declarat şeful Daiwa Securities Capital pentru agenţia Reuters.

În ciuda estimărilor pozitive pentru anul viitor, investitorii pe termen lung se tem să cumpere acţiuni Toyota din cauza anchetei în desfăşurare în SUA privind siguranţa maşinilor vândute de companie pe piaţa americană şi a numărului din ce în ce mai mare de cereri de despăgubire introduse în instanţă de cei care se consideră păgubiţi.

Profitul se va lăsa aşteptat

Analiştii bursieri spun că investitorii preferă să vândă din acţiunile Toyota pe care le deţin, în schimbul titlurilor emise de Honda, spre exemplu, din cauza incertitudinii referitoare la evoluţia vânzărilor pe piaţa SUA. Acţiunile Honda s-au apreciat cu 10% în ultima lună, dublul performanţei realizate de Toyota. Efortul de a-şi restabilza credibilitatea în rândul clienţilor ar putea majora substanţial cheltuielile, situaţie de care vor profita concurenţii direcţi, Honda, Nissan, precum şi companiile sud-coreene.

Investitorii strategici vor avea de aşteptat creşterea profitului la Toyota, care nu se va obţine cu siguranţă în următorul an. O depreciere a acţiunilor ar atrage după sine majorarea dobânzilor la care s-ar putea împrumuta constructorul nipon, ceea ce i-ar diminua şi mai mult profitul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite