Topul ţărilor cu cea mai scumpă benzină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tensiunile în creştere dintre Vest şi Iran determină scumpiri constante ale barilului de petrol. Care ţări sunt cele mai afectate de aceste evenimente?

Cotaţiile ţiţeiului de tip Brent (tranzacţionat pe bursa londoneză, referinţa la nivel mondial) continuă să se menţină la peste 120 de dolari pe baril, un nivel care pune în pericol economia mondială, sunt de părere analiştii. Portalul britanic thisismoney.co.uk a realizat topul ţărilor cu cele mai mari preţuri la benzină. Din primele 10 poziţii, 9 sunt ocupate de state europene.

1 Norvegia. În medie, preţul unui litru de benzină fără plumb este de 1,98 euro, iar norvegienii dau aproximativ 7,4% din salariu în fiecare lună pe combustibil. Norvegia are, astfel, cea mai scumpă benzină din lume. Motivul este că acesta include taxa de drum şi taxa pe emisii de dioxid de carbon. Norvegienii au însă şi cele mai mari salarii dintre ţările incluse în acest clasament, cu o medie de 3.200 de euro pe lună.

2 Turcia. Aici, preţul mediu pe litrul de benzină fără plumb ajunge la 1,96 euro, iar 34,2% din salariul unui turc merge pe combustibil. Salariul mediu în Turcia nu depăşeşte 600 de euro pe lună.

3 Olanda. În medie, preţul unui litru de benzină fără plumb se ridică la 1,79 euro, aşa că 10% din salariile olandezilor merg pentru a-şi achita combustibilul.

4 Italia. Preţul mediu pe litrul de benzină fără plumb este de 1,77 euro. Italienii alocă 15,5% din salarii pentru combustibil.

5 Grecia. Aici, preţul mediu pentru un litru de benzină fără plumb este de 1,75 euro. În cea mai fragilă economie europeană, cetăţenii dau lună de lună mai bine de un sfert (25,4%) din salarii pentru combustibil. Cu o rată a şomajului ridicată şi în contextul măsurilor dure de austeritate luate de Atena pentru reducerea deficitului bugetar şi a datoriei publice, costul petrolului este o altă sursă de nelinişte pentru greci.

6 Danemarca. Preţul mediu pentru un litru de benzină fără plumb este de 1,73 euro, iar cetăţenii dau 8,1% din salariu pe combustibil. A treia ţară nordică aflată în acest top nu are însă motive prea mari de îngrijorare, având în vedere nivelul ridicat al câştigurilor salariale.

7 Marea Britanie. Aici, media preţului pentru un litru de benzină fără plumb este 1,72 euro. Astfel, 10,3% din salariile lunare ale britanicilor merg pe combustibil.

8 Suedia. Preţul mediu pe litrul de benzină fără plumb se ridică la 1,71 euro. În medie, suedezii cheltuiesc 7,7% din salarii pe carburanţi.

9 Eritreea. Aici, preţul unui litru de benzina fără plumb este de 1,71 euro, iar localnicii trebuie să dea 61,6% din salariu pentru a-şi cumpăra combustibil. Ţara africană, aflată la graniţa dintre Sudan şi Etiopia, a fost tulburată recent de un război de independenţă şi conflicte cu vecinii, ceea ce şi-a pus puternic amprenta asupra economiei. 

10 Belgia. Preţul mediu pe litrul de benzină fără plumb este de 1,7 euro, iar belgienii dau 8,7% din salarii pentru carburanţi. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite