Topul dobânzilor la depozite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

BCR şi Banca Carpatica oferă populaţiei cele mai mari bonificaţii la economiile în lei pe trei luni. Dobânzile la depozitele în lei au scăzut cu peste două puncte procentuale de la începutul lui 2010. Băncile oferă bonificaţii de maximum 8% pentru economiile în lei.

Banca Carpatica şi BCR oferă în prezent cele mai mari dobânzi pentru depozitele în lei constituite de populaţie. Pentru economiile în lei cu scadenţă la trei luni, cele două bănci oferă clienţilor bonificaţii de 8% pe an, potrivit portalului financiar Conso.ro. Astfel, pentru economii de 4.000 de lei, beneficiarul va avea la scadenţă un câştig de 80 de lei. Acesta va fi însă supus impozitului de 16%.

Următoarea poziţie în topul dobânzilor la depozite este ocupată de ATE Bank, GE GarantiBank,  Emporiki Bank, Millennium Bank şi Piraeus Bank. Băncile oferă o dobândă de 7,75% pe an pentru depozitele constituite în monedă naţională pe o perioadă de trei luni. Banca Românească şi Bank of Cyprus oferă dobânzi de 7,5% pe an, iar MKB Nextebank, Volksbank şi Credit Europe Bank  - 7,25%. Deşi dobânzile nu depăşesc pragul de 8% pe an, concurenţa băncilor în atragerea de resurse de la populaţie este foarte strânsă. Majoritatea oferă bonificaţii de peste 6%.

O dobândă mai mare nu înseamnă însă şi un câştig mai mare pentru deponent. Cei care vor să-şi constituie un depozit trebuie să aibă în vedere, pe lângă nivelul dobânzilor, şi comisioanelor percepute. De exemplu, el trebuie să ia în calcul comisionul de constituire şi pe cel de retragere numerar.

Economiile, în uşoară creştere

În ciuda scăderii veniturilor românilor, soldul depozitelor în lei ale populaţiei a înregistrat o creştere cu 5% în intervalul octombrie 2009-octombrie 2010, până la 61,51 miliarde de lei, potrivit datelor Băncii Naţionale a României. Economiile gospodăriilor s-au menţinut în octombrie la acelaşi nivel din luna precedentă. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite