Topul celor mai mari afaceri din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Petrom, Rompetrol şi Automobile-Dacia sunt companiile locale cu cele mai mari vânzări. Anul 2010 a fost unul bun pentru giganţii afacerilor din Europa Centrală şi de Est. Printre campionii regiunii se numără şi greii industriei petroliere locale.

Numărul companiilor româneşti care au reuşit să acceadă în cercul select al primelor 500 de companii din Europa Centrală şi de Est este în creştere. Dacă în 2009, numai 33 de afaceri înregistrate pe teritoriul naţional intrau în clasamentul realizat de compania de consultanţă Deloitte, în 2010 numărul acestora se ridică la 38.

Topul celor mai mari firme autohtone este dominat de reprezentanţii industriei şi resurselor (14), urmată de industria bunurilor de larg consum (12). „Este interesant de remarcat că România are opt companii noi în clasamentul din acest an. Interpretăm acest lucru drept un indicator pozitiv al solidităţii principalelor industrii din economia locală", spune George Mucibabici, preşedintele Deloitte România. El afirmă totodată că „dintre toate companiile româneşti incluse în top, 71% au raportat venituri mai mari în 2010 faţă de 2009, faţă de 26% care au înregistrat venituri în scădere".

Campionii României

Petrom este businessul românesc cel mai bine cotat în topul realizat de Deloitte. Compania în care statul român este acţionar minoritar, iar austriecii de la OMV deţin pachetul majoritar, figurează pe un onorant loc 14, cu venituri din vânzări de peste 4,4 miliarde de euro. Următoarea companie locală, Rompetrol, ocupă abia poziţia a 24-a, în urcare însă cu 46 de locuri faţă de 2009. Podiumul autohton este completat de Automobile-Dacia (42), firmă care a realizat vânzări de peste 2,7 miliarde de euro.

Clasamentul este completat de Nokia România (93) şi Petrotel Lukoil (116). Sunt şi companii locale care îşi fac loc pentru prima oară în clubul select al celor mai importante afaceri ale Europei Centrale şi de Est. Electrica (134), Enel România (145), Renault Industrie Roumanie (343), Grup Servicii Petroliere (365), Cosmote (426), JTI Mfg (475), Cargill Agricultura (481) şi Continental Automotive (491) se numără printre acestea.

Însă unul dintre veritabilii campioni regionali este Grup Servicii Petroliere. Această companie a înregistrat în 2010 un avans al businessului de peste 150%, a doua evoluţie ca amploare din Europa Centrală şi de Est, devansată doar de Kriukov Car Building din Ucraina cu venituri în creştere cu 217%. De altfel, reprezentanţii companiei româneşti anticipează că următorii ani vor aduce un boom al sectorului petrolier. „În petrol, în 2012-2013 se va crea un boom. Acum, Agenţia Naţională de Resurse Minerale are în lucru, în diferite etape, circa 30 de contracte de concesiune, iar companiile petroliere vor trebui să înceapă lucrări în acest sector. Pentru România, aceasta va fi în următorii ani o şansă de dinamizare a economiei", a declarat Florin Ciocănelea, directorul executiv al Upetrom Group.

Doar două bănci locale intră în top

În ceea ce priveşte industria serviciilor financiare, BCR şi BRD sunt singurele instituţii financiare locale prezente între primele 500 de businessuri ale Europei Centrale şi de Est. „România subperformează faţă de celelalte ţări şi există motive clare pentru care asistăm la acest lucru. În primul rând, gradul de intermediere financiară din România este mai redus decât în Polonia, Cehia sau Ungaria şi asta şi pe fondul reprezentării aproape de zero a zonei rurale în acest domeniu", afirmă Claudiu Cercel, directorul general adjunct al BRD. În plus, el nu se arată deloc optimist cu privire la performanţele sistemului bancar în ansamblu în anii imediat următori.

„Avem o parte importantă a sistemului bancar care este deţinută de capital care provine din ţări cu probleme. Vom continua să subperformăm în anii următori, în ciuda faptului că sistemul bancar este în proporţie mare deţinut de grupuri străine. Mi-e greu să cred că se va ameliora situaţia în anii următori", susţine reprezentantul BRD.

"În petrol, în 2012-2013 se va crea un boom. Pentru România, aceasta va fi în următorii ani o şansă de dinamizare a economiei.''
Florin Ciocănelea director executiv Upetrom Group

Click pe infografie pentru a mări

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite