Top 10 cele mai mari salarii din România, dominat de bucureşteni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Capitala continuă să deţină supremaţia în ceea ce priveşte nivelul salariilor. Opt din primele 10 cele mai mari salarii plătite în 2005 în România au intrat în buzunarele unor

Capitala continuă să deţină supremaţia în ceea ce priveşte nivelul salariilor. Opt din primele 10 cele mai mari salarii plătite în 2005 în România au intrat în buzunarele unor bucureşteni.

Capitala continuă să deţină supremaţia în ceea ce priveşte nivelul salariilor din România, opt din primele zece cele mai mari lefuri plătite în 2005 intrând în buzunarele unor bucureşteni. 110.700 de euro a primit lunar salariu un angajat din retail. "100.000 de euro nu poate să câştige decât un expat, cu experienţă de minimum 15 ani în retail şi care ocupă cel mai probabil o poziţie strategică de senior management într-una din marile reţele aflate în plină expansiune", a declarat pentru Adevărul Rudolf Fedorovici, consultant în cadrul companiei Advice Human Resources. Potrivit acestuia, acest salariu este unul extraordinar pentru orice companie internaţională, în orice locaţie din Europa şi din restul lumii, pentru multe poziţii de executive management. "Cel mai probabil salariul menţionat vine ca o compensare a unui efort special, făcut în condiţii speciale, pentru un proiect special", spune sursa citată.

Cu salarii de peste 80.000 de euro lunar se află tot bucureşteni, dar care activează în domeniul software. Potrivit reprezentantului Advice Human Resources, aceştia sunt cel mai probabil tot expaţi, cu o experienţă de minimum 10-15 ani într-o funcţie de conducere dintr-o companie multinaţională de profil. Deşi este cunoscut drept cel mai bine plătit domeniu, sectorul bancar figurează la mijlocul clasamentului, cu salarii de peste 28.000 de euro.

Primii trei au obţinut un salariu net lunar de peste 83.000 de euro şi activează în comerţ şi software. Comparativ cu cele mai mari salarii obţinute în provincie, diferenţa este semnificativă. Cel mai mare salariu plătit spre exemplu în Dolj, este de doar 784 de euro, lunar şi aproape dublu, respectiv 1648 de euro/lună, în Călăraşi. Potrivit unor date statistice realizate de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală(ANAF), în baza declaraţiilor de venit depuse de contribuabili anul trecut pentru veniturile realizate în 2005, cel mai mare salariu lunar net plătit unui român a fost de 110.700 euro/lună. Acesta se află în sectorul doi al Capitalei şi activează în domeniul comerţului. În cazul acestuia, venitul lunar brut se ridică însă la peste 130.000 de euro, 21.085 euro reprezentând impozitul pe care angajatorul îl virează bugetului.

Opt din cele mai mari 10 salarii plătite în România, încasate în Capitală

Tot din sectorul doi provin şi următorii doi bucureşteni care, în 2005, au încasat salarii de 83.964 euro/lună, respectiv 83.842 euro/lună. Aceştia lucrează, potrivit ANAF, în domeniul software. Avansul economic al Bucureştiului faţă de restul ţării, fapt ce se reflectă în mod directă în salariile amintite, nu este un fenomen anormal. Situaţia este caracteristică aproape tuturor statelor, Capitala fiind regiunea cu cea mai mare productivitate.

O evoluţie economică spectaculoasă a avut-o în ultimii ani Timiş, motiv pentru care printre cei 10 fericiţi "deţinători" ai celor mai mari salarii din România se află şi un salariat din această zonă. Ocuparea locului opt, la mare distanţă de "premianţi", cu un salariu net de 16.268 euro/lună, a fost favorizată de dezvoltarea zonei, mai ales în domeniul industriei chimice, IT şi aparatură electronică. Aici îşi au sediul companii precum Continental din Germania, producător de cauciucuri, Philips, Alcatel sau Siemens, care au ales Timişoara pentru a-şi deschide centre de producţie.

Judeţele Dolj şi Călăraşi, la polul opus

Potrivit datelor furnizate de ANAF, cele mai mari salarii plătite în Dolj sau Călăraşi, spre exemplu, sunt cu mult sub nivelul celor aflate în Top 10(vezi grafic). Astfel, cele mai mari câştiguri salariale înregistrate în 2005 în Dol s-au ridicat la doar 784 euro/lună, respectiv 688 euro/lună. Explicaţia constă în faptul că zona este preponderent agricolă, reprezentând peste 5% din producţia totală a României, însă chiar şi aşa, exploatarea terenurilor se află la un nivel mediu, din cauza utilizării unei tehnologii depăşite şi a costurilor mari de producţie. Şi în Călăraşi, cel mai mare salariu plătit în 2005 este de aproape 70 de ori mai mic decât al bucureşteanului, respectiv de doar 1648 de euro/lună. Spre deosebire de salariatul din Capitală care lucrează într-o zonă puternic dezvoltată din punct de vedere economic, dezavantajul acestuia constă în faptul că activează într-o regiune industrială unde multe din fabricile de stat au fost falimentate şi ulterior, închise.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite