Tombolele şi promoţiile băncilor ascund costuri substanţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Costurile din spatele ofertelor speciale şi ale tombolelor în general sunt suportate, de obicei, tot de către clienţi, regulă de la care nu se abat nici promoţiile băncilor.Pentru a impulsiona

Costurile din spatele ofertelor speciale şi ale tombolelor în general sunt suportate, de obicei, tot de către clienţi, regulă de la care nu se abat nici promoţiile băncilor.
Pentru a impulsiona cererea, Raiffeisen oferă celor care aplică, până pe 31 octombrie a.c., pentru un credit de nevoi personale, posibilitatea de a participa automat la tragerile săptămânale pentru cele 100 de telefoane mobile puse în joc. Condiţia este ca aplicaţia să fie aprobată, adică să obţineţi creditul. Participă la promoţie cei care iau creditul de nevoi personale Flexicredit, acordat pe maximum 10 ani, suma maximă care poate fi împrumutată mergând pănă la 10.000 de euro. Avantajele acestei oferte nu sunt de trecut cu vederea pentru cei care au nevoie urgentă de bani, pentru a căror utilizare nu vor să se justifice către bancă. În cazul Flexicredit, banca vă informează că nu aveţi nevoie nici de avans nici de giranţi şi că puteţi rambursa anticipat creditul, parţial sau integral. În plus, banca promite că acordă împrumutul în 24 de ore. Dobânzile anuale efective (DAE) sunt însă destul de mari, depăşindu-le pe cele practicate de alte produse similare ale băncii. Astfel, pentru un credit Flexiplus în lei, cu dobândă fixă de 17,5% pe an, fără asigurare de viaţă, DAE este de 23,04% pe an, pe când, dacă optaţi pentru varianta cu asigurare de viaţă, plătiţi 24,92% pe an dobândă. Pentru varianta Flexicredit în lei, cu dobândă variabilă, plătiţi o dobândă efectivă de 24,76%, iar pentru euro, de 17,03%. Banca percepe un comision de administrare anual de 3%.
Comisioane multe şi mărunte
Banca Transilvania încearcă să-şi majoreze portofoliul de clienţi care utilizează cardul de credit pentru plata la comercianţi, oferind drept mare premiu un autoturism. Promoţia, care se adresează clienţilor băncii care au un card Visa Gold sau Mastercard Forte, se desfăşoară până pe 22 decembrie a.c., fiind acordate zilnic premii care constau în contravaloarea tranzacţiei efectuate, dar nu mai mult de 1.000 lei.
Mastercard Forte, un card de credit în lei destinat persoanelor fizice, oferă o limită de credit de maximum 5.000 euro (echivalent în lei), cu o perioadă de graţie de până la 55 de zile. Poate fi folosit atât în ţară, cât şi în străinătate, unde apare sigla Mastercard, atât pentru tranzacţii on-line, off-line, cât şi pe internet. Beneficiile de genul cost zero la deschiderea contului de card sau comision zero la retragerea de numerar, comision zero la alimentarea contului sau cumpărarea de bunuri de la comercianţii din ţară sau străinătate sunt estompate de numărul mare de comisioane. Astfel, se percep comisioane care variază de la 0,3% (pentru interogare sold), la 0,5% (pentru ridicare numerar de la ATM-urile şi POS-urile BT) şi la 10 lei (pentru emitere card, administrare anuală a cardului). Dobânda anuală este de 25% pe an. Visa Gold, un card premium, dedicat persoanelor fizice cu venituri mai ridicate poate fi folosit în ţară şi în străinătate, limita de credit oferită mergând până la 10.000 euro, în echivalent lei. Cardul oferă o serie de servicii adăugate, precum eliberare de numerar sau de card în regim de urgenţă, precum şi un pachet de asigurări complex. Poate că, din aceasta cauză, emiterea cardului se taxează cu 100 lei, administrarea anuală a contului de card cu 200 lei, dar nu trebuie să uităm că este un produs care conferă un anumit statut social deţinătorului. Dobânda anuală este de 25% pe an. La Finansbank continuă campaniile destinate posesorilor de card FinansAvantaj, prin care se oferă posibilitatea de a se împrumuta cu dobândă mai scăzută cu un punct procentual faţă de cea practicată înaintea demarării campaniei, ajungând astfel până la 8,9% pe an, la euro. Dobânda anuală efectivă este de 14,6% pe an, ratele lunare fiind fixe. Comisionul de administrare anual este de 1,5% aplicabil la sold, dar nu trebuie uitat că nu aveţi nevoie de avans pentru un astfel de împrumut.

Comisioane
Visa Gold
n emiterea cardului - 100 lei
n administrarea anuală a contului de card - 200 lei
n ridicare numerar de la ATM băncii emiţătoare-1%
n ridicare numerar de la POS băncii emiţătoare-1%
n Comision ridicare numerar de la ATM-urile şi POS-urile altor bănci din ţară-1% - plus 2,5 lei
n Comision ridicare numerar de la ATM-urile şi POS-urile altor bănci din stăinătate 2% - minimum 10 lei
n Dobânda anuală - 25% pe an.
Flexicredit
n DAE 24,76% pe an pentru împrumuturile în lei cu dobânda varibilă
n DAE-17,03% pe an pentru împrumuturile în euro cu dobânda varibilă
n Comision de administrare anual de 3%

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite