Toma Caragiu, "miliţianul" din BD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mâine, DVD-ul cu producţia "BD în alertă" poate fi cumpărat, de la chioşcurile de ziare, împreună cu "Adevărul" Umorul acid, autoironia, marea expresivitate artistică caracterizează

Mâine, DVD-ul cu producţia "BD în alertă" poate fi cumpărat, de la chioşcurile de ziare, împreună cu "Adevărul"

Umorul acid, autoironia, marea expresivitate artistică caracterizează jocul actorului Toma Caragiu. Fără el, seria BD-urilor n-ar mai fi avut succesul de astăzi.

Dacă visul lui Gogu e să prezinte Mănăstirea Putna în limba franceză, ambiţia căpitanului Panait, interpretat de actorul Toma Caragiu, e să avanseze, primind un caz adevărat, unul "fără căţei, fără portmonee şi butelii".

În filmul "BD în alertă" - prima parte ("Femeia fără semnalmente") - , maiorul îşi anunţă subalternii că "în Str. Miilor nr. 27 s-a furat o butelie de aragaz". "O butelie!?", se miră Panait insinuant. "Dar asta-i pentru mine, tovarăşe maior! Ştiţi că eu am 99 de butelii, 111 portmonee şi 250 de căţei găsiţi? Nu găsiţi că e cazul să primim şi noi un caz?".

Faţă de plutonierul Căpşună şi ceilalţi oameni din subordine, Panait îşi maschează nemulţumirile prin aceeaşi ironie, dar mai cu aplomb. "Tovarăşe căpitan, dacă-mi permiteţi, de ce le zice <> , dacă sunt bărbaţi?", sună întrebarea unuia, în a doua parte a filmului "Văduve cu termen redus". "Fă-mi plăcerea şi întreabă-i personal!", replică Panait tăios.

Un ploieştean aromân

Toma Caragiu s-a născut pe 21 august 1925, într-o familie de aromâni. Copilăria şi-a petrecut-o în Ploieşti şi, în timp ce urma cursurile Conservatorului de Muzică şi Artă Dramatică din Bucureşti, în vacanţe, a reuşit să strângă în jurul său tineri artişti şi a realizat spectacolul "Tache, Ianke şi Cadâr" de V. I. Popa, pe care l-a jucat la cinematograful "Modern" din Ploieşti.

Astfel s-a înfiinţat "Brigada culturală Prahova", care s-a transformat în 1947 în "Teatrul Sindicatelor Unite" şi din care s-a născut, în 1949, "Teatrul de Stat Ploieşti".

În 1949 a obţinut Diploma de absolvire a IATC şi doi ani mai târziu s-a angajat la Teatrul de Stat din Constanţa.

În anul 1953 a fost numit director al Teatrului de Stat Ploieşti, funcţie pe care a deţinut-o timp de 12 ani. A interpretat pe scena ploieşteană 34 de roluri, iar în 1965 a plecat, invitat de Liviu Ciulei, la Teatrul Bulandra din Bucureşti.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite