Toleranta impotriva coruptiei va fi zero

0
Publicat:
Ultima actualizare:

- le transmite ministrul George Copos oamenilor de afaceri * O firma va fi infiintata in 3 zile. CEC va deveni un instrument de sprijinire a IMM * In prezent, din 415.000 IMM, 271.000 nu platesc impozite pentru ca inregistreaza pierderi sau nu au profit

- Domnule ministru, veniti din sectorul privat. Sunteti om de afaceri. Intreprinzatorii privati se pot considera norocosi ca sunteti ministrul care se va ocupa de soarta lor?
- Venind din sectorul privat, stiu ce impact are masura luata recent de Guvernul Tariceanu. Reducerea fiscalitatii va determina pe foarte multi intreprinzatori sa paraseasca zona economiei nedeclarate. Eu am pornit in 1990 cu doar 500 de dolari si am ajuns la o cifra de afaceri de peste 100 milioane euro si 4.500 salariati in grupul Ana. Reteta succesului meu: productivitate si competitivitate. IMM trebuie sa aplice aceasta reteta care le garanteaza succesul.
- Ce veti face concret in perioada imediat urmatoare?
- Mi-am stabilit deja programul pentru aceasta luna, care este bogat in intalniri cu patronatele si reprezentantii intreprinzatorilor privati. Lucrez deja la programul pe 6 luni. Consider ca majorarea impozitului pe venit la 3% nu va afecta microintreprinderile pentru ca vom veni cu alte mijloce de sprijinire a acestor intreprinderi. De la buget sunt alocate pentru IMM peste 1.000 miliarde lei si mi-am propus dublarea acestei sume.
CEC va deveni un instrument de sprijinire a IMM si lucram deja la implementarea unor noi programe de sustinere a IMM (dezvoltarea retelei de fonduri de garantare locale, infiintarea unui centru al calitatii, dezvoltarea antreprenoriatului tanar si feminin etc). Totodata, vom atrage mai multe fonduri Phare pentru asigurarea competitivitatii firmelor. Pe lista prioritatilor noastre este si eliminarea barierelor din calea dezvoltarii IMM. Ne-am propus ca o firma sa poata fi infiintata in 3 zile si nu in 10 zile cum este in prezent. Imbunatatirea dialogului public-privat, stimularea capitalizarii intreprinderilor productive, finantarea intreprinderilor nou-infiintate, sprijinirea IMM pe partea de export sunt alte cateva masuri pe care le vom lua in perioada imediat urmatoare. Si lista poate continua.
- Reprezentantii intreprinzatorilor avanseaza o cifra de peste 200.000 de IMM care nu platesc nici un fel de impozite pentru ca la finele anului 2003 au declarat ca sunt pe pierdere sau pe zero. Este reala aceasta cifra?
- Dintr-un total de 415.000 intreprinderi mici si mijlocii, 71.000 au declarat ca inregistreaza pierderi si alte 200.000 firme ca nu au profit. Pana in prezent, IMM au fost sufocate de taxe si impozite. Situatia se va schimba radical.
- Se impun schimbari in acest domeniu?
- Nu ma gandesc la schimbari. Ma preocupa ce este de facut.
- Ati renuntat la afaceri?
- Mi-am dat demisia, pe 27 decembrie 2004, din toate Consiliile de Administratie. Afacerile vor fi conduse de executiv. Am ramas membru fondator la fundatia Rapid. Grupul Ana merge foarte bine si nu va avea nevoie de ajutorul meu in calitate de ministru.
- Ce asigurari le dati oamenilor de afaceri?
- Mediul de afaceri va fi in scurt timp mai stabil, mai predictibil si mai sanatos. Am reusit sa reducem fiscalitatea. Vom continua cu eliminarea esalonarilor si reesalonarilor. Toleranta impotriva coruptiei va fi zero. Ii sfatuiesc pe oamenii de afaceri sa intre cu totii in economia contabilizata. Daca nu o vor face ei, ii vom obliga noi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite