Tnuva se închide sau se vinde. Cine o cumpără?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vânzările prea slabe îi determină pe proprietarii israelieni ai procesatorului de lactate să renunţe la afacerea din România.

Presa de business de la Tel Aviv dă ca sigură retragerea din România a celui mai mare procesator israelian de lactate, care în afara pieţei locale mai deţine unităţi de producţie doar la noi şi în SUA. Este vorba despre Tnuva, care deţine o fermă şi o fabrică de profil la Popeşti Leordeni, în judeţul Ilfov.

Deocamdată, nici în România, nici în Israel, reprezentanţii Tnuva nu comentează aceste informaţii, dar în calcul se iau doar două alternative: vânzarea afacerii din România sau închiderea unităţii. Motivul: vânzări de numai 20 de milioane de euro anual, în condiţiile în care investitorii se aşteptau la 50 de milioane de euro anual. Pentru varianta vânzării Tnuva, „afacerea poate fi interesantă, dar în prezent cu greu poate fi găsit cineva cu bani disponibili pentru a o cumpăra", ne-au declarat specialişti în agricultură care cunosc îndeaproape piaţa lactatelor. „Operaţiunile din România vor fi închise dacă nu se va găsi un cumpărător", scrie ziarul israelian „Globes", citând surse din interiorul companiei.

Tnuva a investit din 2005 aproximativ 60 de milioane de euro (300 de milioane de şekeli) în România, iar retragerea de pe piaţă este una dintre primele chestiuni de care se va ocupa noul preşedinte al companiei, Şlomo Rodev. Tnuva a intrat în România în parteneriat cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, care a finanţat operaţiunile locale ale grupului cu 15 milioane de euro. Compania deţine în România un sistem de producţie şi distribuţie a lactatelor proaspete sub mărcile Tnuva şi Yoplait. „Globes" notează că Tnuva România a fost afectată sever de efectele crizei mondiale pe plan local, compania reuşind cu greu să concureze cu importurile de lactate mai ieftine.

O pierdere grea pentru Popeşti Leordeni

Reprezentanţii Tnuva România au refuzat ieri să facă vreun comentariu legat de această informaţie vehiculată în presa din Israel. „În acest moment nu oferă nimeni din conducere vreun comentariu", a declarat ieri Roxana Ionescu, reprezentantă a companiei.

Primarul localităţii Popeşti Leordeni a aflat de la „Adevărul" despre posibilitatea ca firma Tnuva să se închidă. „Lăsaţi-mă să mă documentez, că nu am auzit nimic legat de închiderea fabricii", ne-a spus primarul Grigore Trache. „Ar fi o grea pierdere pentru bugetul comunei. Fabrica de lactate are o contribuţie importantă la bugetul local, atât prin impozitul pe teren, cât şi prin impozitele pe salarii. Sunt vreo câteva sute de angajaţi acolo, deci sumele pe care le pierdem sunt mari", a mai spus primarul comunei.

"Fabrica de lactate are o contribuţie importantă la bugetul local, atât prin impozitul pe teren, cât şi prin impozitele pe salarii.''
Grigore Trache primar Popeşti Leordeni

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite